Ana Sayfa Bilim Gündemi Kenevirin yasallaştırılması büyük ilaç firmalarının değerini düşürüyor

Kenevirin yasallaştırılması büyük ilaç firmalarının değerini düşürüyor

352
0

Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesi ve New Mexico Üniversitesi’ndeki araştırmacılar borsa yatırımcılarının esrarın(kenevirin) yasallaştırılmasının geleneksel ilaç satışlarını milyarlarca dolar azaltacağını tahmin ettiğini tespit etti.
Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesi finans bölümünden Ziemowit Bednarek, New Mexico Üniversitesi ekonomi bölümünden Sarah Stith ve bir ortak yazar, Plos One’da yayınlanan son çalışmaları olan “U.S. Cannabis Laws Projected to Cost Generic and Brand Pharmaceutical Firms Billions” başlıklı makalelerinde piyasanın nasıl etkilendiğini inceledi. Halka açık ilaç firmalarının kazancı esrarın tıbbi ve eğlence amaçlı yasallaştırılması durumundan etkilendi. Esrarın yasallaştırılması olayını takip eden 10 günde ilaç firmalarının borsa getirilerinin %1,5-2 daha düşük olduğu tespit edildi. Firmaların bu düşüşten dolayı yıllık satış kazancının milyarlarca dolar etkilendiği belirtildi. Diğer araştırmalar esrar erişiminin opioidler gibi belirli ilaç türlerinin tüketimini veya medicaid hastaları gibi belirli hasta popülasyonlarını azalttığını belirlemiştir ancak bu esrarın tüm ürün ve türlerde ilaç firmaları üzerindeki genel etkisini analiz eden ilk çalışmadır.Esrar belirli koşulları hedeflemek üzere tasarlanmış ve onaylanmış diğer ilaçların aksine baş ağrısı ve kas spazmları gibi fiziksel semptomların yanı sıra depresyon ve anksiyete gibi zihinsel durumları da içeren farklı bir dizi durumu tedavi etmek için kullanılır.

Farmasötik ilaçların maliyeti birçok Amerikalı vatandaşın sağlık hizmetleri için büyük bir engeldir. Bu maliyet eyalet ve federal hükümetler için önemli bir mali yük olmaya devam ediyorken esrar çözümün bir parçası olabilir. Mevcut çalışmayla esrarın uyuşturucu pazarlarında yeni bir rakip olarak ilerlediği sonucuna varılmaktadır. Sonuçları tam federal yasallaştırmaya göre tahmin eden yazarlar geleneksel ilaç satışlarında neredeyse %11’lik bir düşüş tahmin ediyor. Geleneksel uyuşturuculardan esrara geçişin standardizasyon, net doz talimatları veya sağlık sigortası kapsamı olmadan bile gerçekleştiği görünmektedir. Yayımlanan çalşmanın ortak yazarlarından Sarah Stith : ” Şu anda esrar hastaları ve sağlayıcıları durumlarını en etkili tedaviye yönlendirmek için çok az bilgiye sahipler.

Kenevir tıbbının geleceği bitki bileşenlerinin THC ve CBD’nin ötesinde yaygınlığını ve etkilerini anlamakta , esrarı belirli etkiler sağladığı bilinen ölçülebilir özelliklere göre sınıflandırmanın yollarını belirlemekte yatmaktadır.Kenevir bitkisinin doğasında var olan değişkenlik muhtemelen bu kadar çok durumu tedavi etme kabiliyetini artırdığından geleneksel ilaçları standardizasyon yoluyla taklit etmek kenevir için en uygun son nokta olmayabilir. Yazarlar, esrarı yasallaştırmanın halka açık ilaç firmalarının borsa değerini azalttığına dair genel bulgulara ek olarak eğlence amaçlı yasallaştırmanın tıbbi yasallaştırmanın etkisinin iki katından daha fazla olduğunu bulmuşlardır. Muhtemelen bunun nedeni eğlence amaçlı erişimdeki kişilerin tipik tıbbi esrar erişimine göre çok daha büyük etkilenen nüfusa sahip olmasıdır. Markalı ilaç üreticileri muadil ilaç üreticilerine göre daha fazla etkilenmişlerdir. Bunun nedeni muhtemelen herhangi bir mevcut rakibi olmayan uyuşturucular üzerinde esrarın piyasaya girişinin daha büyük bir rekabet etkisidir.

Çalışma, geleneksel ilaç üreticilerinin esrarın yasallaşmasına karşı lobi yapmak yerine kenevir pazarlarına yatırım yaparak fayda sağlayabileceği sonucuna varıyor.Aynı zamanda hem tıbbi hem de eğlence amaçlı olarak esrar kullanmanın düzenleyici politik riskleri ve faydaları hakkındaki daha fazla araştırmayı kolaylaştırması gerektiğini gösteriyor. Esrarın yasallaştırılması sebebiyle geleneksel ilaç firmalarına yatırım yapmanın borsa getirileri üzerindeki olumsuz etkisinin büyüklüğü esrarın dünya çapında ilaç pazarlarında kalıcı ve büyüyen bir oyuncu olma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir.

Kaynak: Cannabis legalization decreases the stock market value of major pharmaceutical firms, EurekAlert!