Ana Sayfa Bilim Gündemi Yok edilen ormanlar atmosfere ciddi miktarlarda karbon salıyor

Yok edilen ormanlar atmosfere ciddi miktarlarda karbon salıyor

Yeni bir çalışma, ağaçları kesilmiş bir ormandan yıllarca atmosfere Karbondioksit salındığını gösterdi. Önceden bunun tam tersi olduğu düşünülüyordu.

235
0
Bir borneo ormanında yapılan ormancılık çalışmaları

Tropik ormanlar, ağaçları kesilse bile toparlandıkları sırada havadaki karbon emilimini arttırdıkları düşünülüyordu. Londra İmparatorluk Koleji (Imperial College London) bünyesinde yapılan bir çalışma ne yazık ki bu düşünceyi alaşağı etti. Kesilen ağaçların bulunduğu topraktan havaya salınan karbon, genç ağaçların havadan çektiği karbonla kıyaslanamaz ölçülerde.
Araştırmacılar, çalışmanın özellikle ormancılık sektöründe ağaç kesme stratejilerini yeniden tasarlamak gerektiğini altını çiziyor. Malezya’daki Borneo ormanlarını yıllarca izleyen araştırmacılar, çalışmalarının sonuçlarını Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımladı.
On yıl boyunca izlenen ormandaki karbon miktarı ve ağaç popülasyonu, modellerle tahmin edilenlerden ters yönde bir sonuç ortaya çıkardı. Toprakta tutulan karbon, o tutulumu sağlayan ağaç ortadan kalktığında havaya saçılıyor. Bir bölgedeki ağaç miktarı ne kadar azalırsa artış o kadar büyük oluyor.

Çalışma kapsamında ormana kurulan ölçüm kulesi

Daha önceden yapılan benzer çalışmalar ağaç büyüme miktarını ve atmosferden alınan karbon miktarını ölçtüklerinde azalma yakalamışlardı. Fakat bu çalışmalar 5-7 yıldan uzun değiller.
Araştırmacılar, yerden salınan karbon miktarını ölçmek için bir karbondioksit yakalayıcı cihaz yerleştirdiler. Taşınabilir olan bu cihazın yeri zaman zaman değiştirildi. Ayrıca araştırmacılar ormanın orta yerine 52 metre uzunluğunda bir kule de dikti. Bu kule içerisinde ortamdaki karbondioksit akısı ölçüldü. Sonuçlara göre genç ağaçlardan 1.75 +/- 0,94 metrik ton emilim yakalanırken yok olmuş ormanda topraktan salınan karbondioksit 5.23 +/- 1.23 metrik ton miktarlarında. Üstelik bu salınma, ağaçların kesilmesini takip eden on yılda da yaşanmaya devam ediyor. Bölgedeki canlı çeşitliliğinin bozulması, toprakta kalan ve çürüyen kökler gibi olaylar, havaya karbondiksit salınımını tetikliyor.
Ekip, daha tutarlı sonuçlar elde etmek için çalışmalarını Dünya’nın başka bölgelerinde de tekrarlama niyetinde.