Ana Sayfa Bilim Gündemi ABD’de kansere bağlı ölümler yeterli hızda değilse de düşüyor

ABD’de kansere bağlı ölümler yeterli hızda değilse de düşüyor

Modeller, 25 yıl içinde ölümleri yarıya indirmeye yönelik Cancer Moonshot (kanserde bilimsel keşfi hızlandırmak, daha fazla işbirliğini teşvik etmek ve kanser verilerinin paylaşımını iyileştirmek girişilen bir proje) hedeflerine ulaşmak için ölüm oranlarının daha hızlı düşmesi gerektiğini gösteriyor.

143
0
Kanserli bir kişi kemoterapi alırken. İddialı hedeflere ulaşmak için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kanserden ölüm oranlarının daha hızlı düşmesi gerekiyor.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ABD’deki en ölümcül kanserlerin çoğu için ölüm oranlarının, başkanın belirlediği iddialı hedeflere ulaşılması halinde daha hızlı düşmesi gerekiyor.
Geçen yıl Başkan Joe Biden, Cancer Moonshot programının bir parçası olarak ülkeyi 25 yılda kanserden ölüm oranını yarıya indirmeye çağırdı. NCI araştırmacılarından oluşan bir ekip, bu amaca ulaşmak için ne gerektiğini öğrenmek üzere 2000’den 2019’a kadar kanser ölümlerini inceledi.
Ekip, 2016 ile 2019 arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde genel olarak kanserden ölüm oranlarının her yıl yaklaşık %2,3 oranında düştüğünü buldu. Bu düşüş oranı 2047’ye kadar devam ederse, kanserden ölüm oranı 2022’den bu yana %44 düşmüş olacak. Bu oran beklentilerin altında görünüyor.
Araştırma yazarları, %50 hedefine ulaşmak için kanser ölüm oranlarının daha hızlı düşmesi gerektiğini: bugünden 2047’ye kadar her yıl %2,7 oranında düşmesi gerektiğini düşünürken bulgularını da 17 Nisan’da Cancer Discovery’de yayınladılar.

ABD’de kansere bağlı ölümlerin düşüşü
ABD’de 2016-2019 arasında tüm kanser türlerinin görülme sıklığında %2,6’lık bir düşüş tespit edildi. Kanser Moonshot hedefleri ise her yıl %2,7’lik bir düşüş vardı. Bireysel kanserler için ise ölüm oranları, bu süre boyunca farklı hızlarda azalmıştı.

NCI direktörü Monica Bertagnolli, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin Orlando, Florida’da 14-19 Nisan tarihleri ​​arasında düzenlenen yıllık toplantısında yaptığı basın brifinginde, “Bugün sahip olduklarımızdan daha fazlasını yapmak yeterli değil, yolun sonuna gelebilmek için çok daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi.
Kanser epidemiyoloğu Meredith Shiels liderliğindeki ekip, genel kanser ölümlerine bakmanın yanı sıra en yaygın altı kanserin her biri için ölüm oranını analiz etti. Bunlar; akciğer, kolorektal, pankreas, meme, prostat ve karaciğer kanserleriydi ki bu türler Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm kanser ölümlerinin yarısından fazlasından sorumluydular. Araştırmacılar, ülkenin yaşlanan nüfusunun kanser insidansı ve ölüm oranı üzerindeki etkilerini hesaba katmak için de verileri topladı.
Sonuçta, genel kanser ölüm oranlarındaki düşüşün çoğunun, 2014 ile 2019 arasında yılda %4,7 oranında düşen akciğer kanseri ölümlerindeki azalmadan kaynaklandığını buldular.
Başka bir çalışma, akciğer kanserinden ölüm oranlarında benzer belirgin düşüşler buldu. Araştırmayı yöneten Georgia, Atlanta’daki Amerikan Kanser Derneği’nde epidemiyolog olan Rebecca Siegel, bunların muhtemelen tanı, cerrahi teknikler ve tedavilerdeki gelişmelerin bir sonucu olduğunu söylüyor. Siegel, “Bütün bunlar, akciğer kanseri teşhisinin her aşamasında hayatta kalmadaki gelişmelere katkıda bulunuyor” diyor.
NCI analizi, en sık görülen altı kanserden 2016 ile 2019 arasında akciğer, kolorektal ve meme kanserleri için ölüm oranının önemli ölçüde azaldığını belirledi. Ancak prostat, pankreas ve karaciğer kanserindeki eğilimler (karaciğerde bulunan bir tür safra kanalı kanseri dahil) kadar cesaret verici değildi. Prostat kanseri ölüm oranlarındaki gelişmeler 2012’den beri azalırken pankreas ve karaciğer kanseri ölüm oranları neredeyse sabit kalmıştı.
Ancak Siegel, karaciğer kanserinden ölüm oranlarının da düşüşün eşiğinde olabileceğini ummak için nedenler olduğunu söylüyor. Veriler, karaciğer kanserinin önde gelen nedenlerinden biri olan hepatit C virüsü enfeksiyonunu tedavi edebilen antiviral tedaviler mevcut hale geldiğinden, ölüm oranlarının şimdiden düşmeye başladığını gösteriyor. Şimdi anahtarın, daha fazla insanın virüs için test edilmesini ve tedavi görmesini sağlamak olduğunu söylüyor.
Genel olarak, modelleme, araştırmacılara alanın nerede durduğuna dair bir fikir veriyor, diyor Siegel, ancak geleceğe çok fazla tahminde bulunmaya karşı uyarıda bulunuyor. “Bir yol haritasına sahip olmak iyidir ancak aynı zamanda esnek olmak ve sapmalar yapmak da önemlidir çünkü işler her an değişebilir” diye de ekliyor.