Ana Sayfa Dergi Sayıları 233. Sayı Geçmişten günümüze cinsellik ve üreme tasarımları

Geçmişten günümüze cinsellik ve üreme tasarımları

Adet kanı, lohusalık ve kadın bedenine ilişkin fizyolojiler anaerkil dönemde tabusal derecede korkulan, saygı duyulan olgular iken ataerkil dönemde iğrenç, tiksinti duyulan, kirlilik hastalık ve eksiklik olarak değişti. Erkek egemen kavrayış, kadın bedenini doğaya benzetir. Çünkü, doğa gibi sınırsızdır, öngörülemez, tahmin edilemez, baş edilemez, kontrol edilemezdir. Kan, regl, mens, laktasyon, doğum gibi kadın özellikleri akışkandır, dinamiktir. Cinsellik ve haz egemendir. Erkek ise cinsel hazdan çok estetik ve somut kontrol edilebilir bedeni arzular. Güzel olanı, estetik olanı izleme hazzı ön plandadır.

861
0

Doç. Dr. Murat Karaoğlan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Tüm yaşam formlarının en temel evrimsel programı üremedir. Canlılar üremeyi maksimum düzeye taşıyacak donanımsal özellikler edinmişlerdir. Doğal seçilim bu özellikleri güçlendirme yönünde işler. Tür olarak Homo sapiens’in insanlaşma sürecinin başlangıcından günümüze karşıtlıklarla içkin çok katmanlı doğası üremenin biçim ve içerik bakımından oldukça heterojen […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.