Ana Sayfa Dergi Sayıları 241. Sayı Joseph Needham ve Batı bilimi üzerine

Joseph Needham ve Batı bilimi üzerine

Needham, Rönesans’tan bu yana kapitalizmin gelişmesiyle koşut olarak yükselen bilim anlayışına (giderek felsefesine) başka Avrupalı bilimadamlarının yaptığı gibi özel bir ayrıcalık tanımıyor. Evet, Avrupa’da evrilen bilim dev adımlar atmış, buluşlarıyla insanların doğa (ve de gariptir ki başka insanlar) üzerinde egemen olmasını sağlamıştır. Ama ne karşılığında? Doğanın dengesini bozmanın yanında, insan bilinci üzerinde denetim ve egemenlik kuran bir toplumsal aygıtın parçası durumunda işlev görerek.

106
0

H. Ünal Nalbantoğlu Okuyacağınız makale, Joseph Needham’ın “Doğunun Bilgisi Batının Bilimi” adlı kitabına Ünal Nalbantoğlu’nun yazdığı sunuş metnidir. Söz konusu kitap, TMMOB Elektrik, Kimya Mühendisleri Odaları ve Mimarlar Odası Ortak Araştırma Birimi olan MAB tarafından Ağustos 1983’te yayımlanmış. Derleyenler: A. Nejat Acar, Adnan Akçay, H. Ünal Nalbantoğlu, Mustafa Yılmazer. Nisan 1983’te kaleme alınmış bu sunuş […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.