Ana Sayfa Bilim Gündemi Kolombiya yağmur ormanlarında bulunan 12.500 yıldan eski olağanüstü kaya resimleri

Kolombiya yağmur ormanlarında bulunan 12.500 yıldan eski olağanüstü kaya resimleri

1083
0

Arkeologlar, Kolombiya’nın ücra bir köşesinde, tarihöncesi döneme ait on binlerce hayvan ve insan betimi keşfettiler. Soyu tükenmiş kimi hayvanların da çizildiği kaya resimleri, muhtemelen 12.500 yaşından daha eski.

Bu nefes kesici kaya resimlerine dair en büyüleyici şeylerden biri, inanılmaz ayrıntılı ve gerçeğe yakın olmaları.

Nefes kesici olan bu kaya resimleri, bir uçurumun dik yüzüne, yaklaşık 12 kilometre boyunca çizilmiş, on binlerce geometrik şekil barındırıyor; aralarında balık, kaplumbağa, kertenkele ve kuş olan hayvan betimlerini, dans eden ya da el ele tutuşmuş insan figürlerini, maskeli figürleri ve çok sayıda el izini içeriyorlar. Betimler arasında, yaklaşık 12.000 yıldır Güney Amerika’da bulunmayan, filin tarihöncesi akrabası olan mamut (mastadon) bile var.  Bu betim, kaya resminin 12.500 yıldan daha eski olduğunu gösteriyor. Arkeologlar, resimleri kırmızımsı toprak renginde boyamak için kazınarak çıkarılmış, aşı boyası parçaları da buldular.

Tüm resimlerin belgelenmesi ve analiz edilmesi on yılları bulacak.

Bu büyüleyici kaya resimleri, aslında 2017 yılında İngiliz-Kolombiyalı bir araştırma ekibi tarafından keşfedilmiş; fakat ilkönce bir İngiliz televizyon kanalında yayımlanacak dört bölümlük, Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon (Ormanın Gizemi: Amazon’un Kayıp Krallıkları) adlı belgeselde gösterilmek istendiği için için gizli tutulmuş.

Buz Devri’nden kalma bu sanatın 2017’ye kadar keşfedilmemiş olması ise şaşırtıcı değil: Tarihöncesi bu alan, Kolombiya’da Serrania de la Lindosa sıradağlarında, Kolombiya ormanının ortasında bulunuyor; başkent Bogota’nın 400 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Uydu görüntülerinde Serrania de la Lindosa’nın çevresi sadece yeşil alan olarak görülüyor; kuzeyinde, Guaviare Nehri Amazon Yağmur Ormanı’nın derinlikleri boyunca kıvrılarak akıyor.

İç savaş sırasında bölge FARC gerillalarının elindeydi.

Yakın zamana kadar bölge FARC gerillalarının (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia; Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin) kontrolü altındaydı; bu da bölgeyi arkeologlar için erişilmez kılıyordu. Kısa bir süre önce, Kolombiya Hükümeti ve FARC gerillaları arasında, 50 yıllık iç savaşın ardından ateşkes anlaşması yapıldıktan sonra arkeologlar bu bölgelere girebildi.

4) Bazı resimler kaya yüzeyinin o kadar yukarılarındaki, sadece dron ile görüntülenebiliyorlar.

Kaya resimleri, yıllar önce Chiribiquete Milli Parkı’nda keşfedilen 20.000’den fazla kaya resmini güçlü bir biçimde anımsatıyor. Mili parktaki ilgili resimler, insanların bölgede 19.000 yıl öncesine kadar yaşadıklarını, kaya yüzeylerini avlanma, dans ve yemek sahneleriyle süslediklerini gösteriyor. Chiribiquete Milli Parkı’ndaki kaya resimlerinde, insan betimlerinin yanı sıra, geyik, kirpi, yılan, kuş, maymun gibi hayvanların betimleri de bulunuyor. Dünya Mirası arasında bulunan bu kaya resimleri, çok yüksek irtifada, ulaşılması çok zor, çok küçük mağaralarda bulunuyorlar.

Arkeologlar son çarpıcı buluntunun Buz Devri’nde Amazon bölgesinde yaşayan insanlarla ilgili yeni bilgiler vermesini umuyorlar. Resimler sadece hayvanlar ve bitkiler hakkında bilgi sağlamayacak, aynı zamanda o dönemde yaşayan insanların birbirleriyle nasıl iletişim kurdukları ve ne tür şamanik ritüelleri olduğu hakkında ipuçları da verecek. Tüm resimlerin belgelenmesi ve analiz edilmesinin on yılları bulacağı aşikâr.