Ana Sayfa Dergi Sayıları 45. Sayı Doğa nasıl seçiyor? – 2 Seçilimin algısının doğal karmaşıklığı

Doğa nasıl seçiyor? – 2 Seçilimin algısının doğal karmaşıklığı

Doğal seçilim, geçen zamanla ilişkisi şöyle ya da böyle net biçimde kurulabilen organizma ve populasyon değişiminin bir istatistiksel tanımından başka şey değildir. Böylece, evrimleşme -doğal seçilim temelinde dahi- belirli yönü olan progresif bir değişim olmaktan çok, pek çok etkenin dinamik birlikte-değişkenliğinin kolaylıkla öngörülemez bir ürünü olacaktır. Doğal seçilim kısmen belirsiz bir süreçtir. Kısmen diyoruz çünkü, seçilimi karmaşık hale getiren durumların şiddeti zaman ve mekanda değişkenlik gösterir.

65
0
Doğal seçilim konusu pek çok kişi tarafından zaten anlaşılmıştı fakat onu bir yaşam vizyonu olarak gezegende her bir şeye uygulayan sadece Darwin oldu.

Doğal seçilimi tanımlayan bir önceki yazımızı seçilimin karmaşıklığını vurgulayarak bitirmiştik (“Doğa nasıl seçiyor-1, Kavramsal ve genetik tanımlama”, Bilim ve Gelecek, Ekim 2007). Yazımızın bu ikinci bölümünde, seçilimin içerdiği karmaşıklığı yaratan biyolojik nedenleri -ancak yine bu nedenlerin başlı başına ayrıntılı kuramsal yapıları olduğunu göz önüne alarak- özetle vermeye çalışacağız. Geçen yazımızda, hatırlanacağı üzere, doğal seçilimi genetik […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.