İdare Müdürümüz ve editörümüz Baha Okar’ın da dahil edildiği düzmece Devrimci Karargâh davasının ilk duruşması 13-15 Nisan tarihinde Beşiktaş Adliyesi’nde görülecek. Bütün gücümüzle Baha’nın ve bu düzmece davanın tüm tutuklularının serbest bırakılmasını talep ediyoruz. 7 aydır süren bu büyük haksızlığın, bu hayata el koyma olayının son bulmasını istiyoruz.
Elinizdeki sayının kapak dosyasını Baha Okar hazırladı: “Efsaneler ve gerçeklerle: Hasan Sabbah”. Baha, Türkçede hiç yayınlanmamış kaynaklara da ulaşarak kotardığı bu dosyada, tarihin büyük halk isyanlarından birinin önderi olan Hasan Sabbah hakkında o dönemin ve sonraki dönemlerin hakim sınıflarınca uydurulmuş efsaneleri tek tek ele alıyor ve yanıt veriyor. Dosyanın ikinci bölümünde ise Hasan Sabbah ve Nizari hareketinin gerçek tarihini ve niteliğini ortaya çıkarıyor. Hasan Sabbah üzerine Türkçe’de çıkmış az sayıdaki ciddi çalışmanın içinde yerini alacaktır Okar’ın hazırladığı dosya. Demek ki içeri düşmenin bazı faydaları da var!
Bu sayımızda dikkat çektiğimiz diğer makaleler, arkadaşımız Özlem Özdemir’in ülkemizin önde gelen yerbilimcilerinden Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ile Japonya’nın yaşadığı deprem ve tsunami felaketi üzerine yaptığı söyleşi ve Deniz Şahin’in kaleme aldığı yeni çıkan 50 Soruda yaşamın tarihi kitabından aldığımız ilginç bir bölüm: “Dinozorlardan memelilere”. Afşar Timuçin sanat felsefesi alanındaki makalelerine de devam ediyor. Kısacası, ilgi ile okunacak zengin ve güçlü bir sayı çıkardığımızı düşünüyoruz.
***
Bilim ve Gelecek Kitaplığı bünyesinde yayınlanan “50 Soruda” kitap dizisinin on kitaplık ikinci paketi de resmen ilan edildi bu sayımızla birlikte. Dizinin editörlüğünü yapan Nalân Mahsereci’nin ikinci paketteki kitapların yazarlarıyla görüşerek hazırladığı dosyayı, elinizdeki derginin Yayın Dünyası bölümünde okuyabilirsiniz. 50 Soruda dizisi yavaş yavaş Türkiyeli bir bilim kitaplığı oluşturmaya doğru yol alıyor ve bu bizi çok sevindiriyor. Tüm okurlarımızı ikinci diziye de abone olmaya ve bu aydınlanma kitaplığının oluşmasına katkı yapmaya çağırıyoruz.
***
İzmir Kitap Fuarı 16-24 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. Bilim ve Gelecek Kitaplığı ve Bilim ve Gelecek Dergisi olarak kitaplarımız ve dergilerimizle fuarda yerimizi alacağız. Fuarlar İzmir’de her zaman bir başka olur. İzmirli okurlarımızı ve dostlarımızı stantlarımıza bekliyoruz.
Geçtiğimiz ay içinde Türkçenin büyük ustası, radyo ve televizyonların güzel sesi, örnek cumhuriyet kadını Jülide Gülizar’ı yitirdik. Katkıları bize hep yol gösterecek. Aydınlık Türkiye’nin başı sağ olsun.
Yazımızı güzel bir haberle noktalayalım. Dergimize çıktığından beri katkı koyan dostlarımız Bilgi Üniversitesi öğretim görevlileri Nazan Mahsereci ve Nedim …. 3 Nisan günü hayatlarını birleştiriyorlar. Kendilerini kutluyor, ömür boyu mutluluklar diliyoruz.
Dostlukla kalın…