Elinizdeki dergide bir dosyaya özellikle dikkat çekmek istiyoruz: Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde ‘Matematik Noktası’. Dört ay kadar önce, Ahmet Doğan ile birlikte, 50 Soruda Matematik kitabımızın yazarı Prof. Dr. Şahin Koçak’ın davetiyle Eskişehir’e gitmiş, orada Prof. Dr. Mehmet Üreyen ile tanışmış ve genç öğretim görevlileriyle oluşturdukları Matematik Noktası’nı gezmiştik. Gerek Sayın Üreyen’in heyecanına gerekse Nokta’nın içeriğine hayran kalmış ve bu mekânı mutlaka dergimizde geniş olarak tanıtmalıyız diye düşünmüştük.
Diğer bütün işlevleri bir yana, Matematik Noktası’nın en önemli özelliği, soyut niteliğinden dolayı herkesin çekindiği matematiği, elle tutulur, gözle görünür ve bilge bir arkadaş gibi oynanır bir şekle dönüştürmesi. Ahmet Doğan’ın sunuş yazısında da vurguladığı gibi, burası hem bir müze hem bir laboratuar hem de bir oyun bahçesi. Matematik Noktası ile tanışan bir çocukta artık matematik korkusundan eser kalmaz ve tıpkı Mehmet Üreyen ve ekibi gibi başlar sayılarla, şekillerle, cisimlerle oynamaya. Her okula, bu çapta olamasa bile, mutlaka bir Matematik Noktası gereklidir bizce.
Öncelikle matematik öğretmenlerine, üniversitelerin matematik bölümlerinin öğretim üyelerine sesleniyoruz. Mutlaka zaman ayırın, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ni ziyaret edin ve Matematik Noktası’nı gezin. Kesinlikle çarpılacaksınız. Daha sonra öğrencilerinizle tekrar gidin ve onların da matematikle tanışmasını, göz teması kurmasını ve el sıkışmasını sağlayın. Eminiz, içinizden bazıları benzer “nokta”ları kendi okulunda da kurmaya girişecektir. Matematik Noktası sizi bekliyor! Biz de Bilim ve Gelecek olarak önümüzdeki dönem bu tür ziyaretleri düzenlemeye çalışacağız.
Mehmet Üreyen ve genç ekibini, yönlendiricilik yapmış Şahin Koçak’ı, Anadolu Üniversitesi yöneticilerini ve buraya emeği geçmiş herkesi gönülden kutluyoruz.
***
Baha Okar arkadaşımız 20 aylık zorunlu ayrılıktan sonra yeniden dergideki görevinin başında. Cezaevinin dingin ve rutin ortamından dışarıdaki hayatın keşmekeşine ve derginin yoğun temposuna balıklama dalmak zorunda kaldı; hem de bunaltıcı yaz sıcağında. Biz de arkadaşımızın uyum sürecini hızlandırmak için sürekli iş yüklüyoruz ona. Şaka bir yana, dergimiz Baha ile daha güzel…
Baha Okar tahliye oldu ama cezaevleri Baha’larla dolu. Ergenekon, Odatv, KCK, Balyoz, Devrimci Karargâh vb. davalarda düzmece iddialarla insanların hayatına el konulmaya devam ediliyor. Dergimiz matbaaya giderken onlarca KESK yöneticisinin gözaltına alındığı haberi geldi. Bu faşizan uygulamaları protesto ediyoruz.
***
100. sayımızı okurlarımız ve yazarlarımızla birlikte yemekli-içkili bir geceyle kutladık geçtiğimiz ay. Gecede bizi yalnız bırakmayan, emeğimizi paylaşan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Nice 100 sayılara!
Dostlukla kalın…