Ana Sayfa 118. Sayı Geçmiş olsun Savaş Emek

Geçmiş olsun Savaş Emek

197

AKP iktidarında somutlaşan dinci gericiliğin gerek devleti gerekse günlük yaşamı dinselleştirme çabaları sürüyor. Geçtiğimiz ayın yoğun tartışmalarından biri de hükümet sözcülerinin “kızlı-erkekli öğrenci evleri”ne yönelik saldırılarıydı. Biz de Yeni Osmanlıcıların muhafazakâr ahlakının cinselliğe ve kadına bakışındaki ikiyüzlülüğü ortaya sermek amacıyla  “kızlı-erkekli Osmanlı sarayları”nı ele aldık. Abdülmecit, Abdülaziz ve Abdülhamit Bey’lerin evlerinde neler yaşandığını ibretle okuyacaksınız. Dosyamızda Şule Dede arkadaşımız muhafazakâr ahlakın cinselliğe ve kadına yaklaşımını genel anlamda masaya yatırırken, Aydın Tonga Tanzimat’tan günümüze kadın sorunu konusunda yaşanan değişimleri inceliyor. Cumhuriyet’le neyi kazandığımızı, bugün neyin elimizden alınmak istendiğini ve buna karşı nasıl mücadele etmemiz gerektiğini tartışıyoruz bu dosyada. İlgi ve ibretle okunacağını düşünüyoruz.

Kapak dosyamız: Dilin evrimi. Dosyanın ilk makalesi, evrimsel biyolog ve bilişsel bilimci Prof. W. Tecumseh Fitch’in -önümüzdeki yıl Boğaziçi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkacak olan- The Evolution of Language (Dilin Evrimi) adlı kitabının giriş bölümünden derlendi. Fitch, dilin evrimine ilişkin ortaya atılmış birçok kuramı/hipotezi karşılaştırmalı yöntem çerçevesinde ele alıyor. Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü yüksek lisans öğrencisi Gökhan Doğru “Dilin evrimine ilişkin güncel çalışmalara genel bir bakış” adlı makalesinde, insan bilişinin önemli bir parçası olan dilin biyolojik temelleri ve kökenleri üzerine yapılacak disiplinlerarası araştırmaları ortaklaştırıcı bir çerçeve ve zemin sunmaya çalışıyor. Dosyanın son makalesinde ise Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan İnan, konuya ilişkin özgün bir yaklaşım öneriyor. “Dilin ilk ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı ne denli önemli bir araştırma konuysa, nesne dilinden kavram diline ne zaman ve nasıl geçtiğimiz de aynı derecede, hatta daha önemli bir araştırma konusu olmalı.” diye yazan İnan, bu düşüncesini gerekçelendiriyor. Dilin evrimi konusundaki son tartışmaları yansıtan dosyamızın ilgi çekeceğini umuyoruz.

Ferhat Kaya’nın Dmanisi (Gürcistan) fosil keşiflerinin insan evrimine ilişkin açtığı yeni tartışmaları özetleyen makalesini, “Bilişim Dünyası” bölümünü hazırlayan İzlem Gözükeleş’in yeni toplumsal hareketlerde internetin rolünü inceleyen “İsyan ve umut ağları” başlıklı yazısını, matematikçi Ahmet Doğan’ın “Matematik nasıl öğretilmez?” başlıklı çalışmasını özellikle öneriyoruz.

Bütün bu dosya ve makalelerle oldukça zengin bir sayı çıkardığımızı düşünüyoruz. Herkese iyi okumalar.

***

Bilim yayıncılığına birlikte başladığımız, dergimizin “ütopya” kanadının temsilcisi sevgili dostumuz Savaş Emek bir rahatsızlık geçirerek hastaneye kaldırıldı. Vücudunun derinliklerinde bazı sorunlar olduğu, tetkiklerin sürdüğü söyleniyor. Morali yerinde, esprilerine devam ediyor. Kendisine geçmiş olsun diyor, en kısa zamanda ayağa kalkıp görevinin (Bilim ve Gelecek Karaburun Bodrum Mevkii Temsilciliği) başına dönmesini arzu ediyoruz.

Dostlukla kalın…

Önceki İçerikMuhafazakâr Taciz
Sonraki İçerikAhlak tartışmaları bağlamında Osmanlı’dan günümüze kadın