Ana Sayfa Dergi Sayıları 124. Sayı Denizaltı mezarlığı ne gösteriyor?

Denizaltı mezarlığı ne gösteriyor?

430
0

Biliminsanlarına göre “denizaltı mezarlıkları”nın keşfi, okyanuslarda yaşayan dev balıkların ölüm sebeplerinin belirlenmesine ışık tutacak.

Angola sahillerinde gaz ve yağ endüstrisine bağlı çalışan gemilerin kamera kayıtları, dört büyük deniz canlısının oluşturduğu bir denizaltı mezarlığını gösterdi.

Mezarlık, balina, köpekbalığı, üç tane vatoz ve bunlara üşüşen leşçi balıklardan oluşuyordu. Bulgular Journal Plos One’de yayımlandı.

Çalışmanın yöneticisi Plymouth’s Deniz Enstitüsü Üniversitesi’nden Dr.Nick Higgs, daha önce pek çok balina bozunmasına ait çalışmalar yapıldığını, fakat şu ana kadar diğer deniz memelilerine ait gerçek bir denizaltı mezarlığına rastlamadıklarını belirtti.

Balina enkazları karmaşık ekosistemlerdir. Önce köpekbalığı gibi büyük leşçileri, daha sonra yengeç, karides gibi amfipodları çekerler. Osedax denen “zombi kurtlar” hayvanların kemikleriyle beslenir, bu sırada yağ dokusundan özel bir takım bakteriler açığa çıkar.

Bu son kamera kaydıyla, balinalar haricindeki diğer büyük hayvan cesetleri etrafında nasıl bir yemek çılgınlığı yaşandığı gözlenebilmiş oldu. Kayıt, uzaktan kayıt sistemiyle elde edildi (ROVs=Remotely Opereted Vehicles). Veriler, yaklaşık 1 km2’lik alanda 2008-2010 arasında ve yaklaşık 1-2 ay önce ölmüş deniz hayvanlarından elde edilmişti.

Araştırmacılar her bir kalıntının çevresinden 50’den fazla leşçi balık tespit etti. Bunlar 3-4 farklı tür olarak gruplandırılabilirdi, ancak çoğu yılan ve mürekkepbalığından oluşuyordu. Bunlar cesetlerin etrafında oturup kalıntıları yemeye gelen daha küçük leşçileri (amfipodları) bekliyor ve onları yiyorlardı. Ancak araştırmayı yapan ekip, kemik yiyen kurtçuklar gibi pusuya yatmış diğer hayvanları da gözlemlemedi.

Dr. Higgs’e göre “kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı” olarak değerlendirilemez. Ancak buradaki durum, normal bir balina ziyafetinden çok farklıya benziyordu. Ekip halen bu çok farklı deniz hayvanlarının küçük bir alanda ölü olarak bir arada nasıl bulunabildiğine anlam veremiyor. Sebebi büyük olasılıkla bu bölgelerde yapılan yoğun ve sürekli endüstriyel araştırma çalışmalarıdır. Yine araştırmacılara göre, bu hayvan kalıntıları bölgedeki deniz hayvanları beslenmesinin yüzde 4’ünü sağlayabilmekte ve böylece balık topluluklarının devamlılığını koruyabilmektedir.