Ana Sayfa Dergi Sayıları 124. Sayı Dünyanın gördüğü en büyük dinozor mu?

Dünyanın gördüğü en büyük dinozor mu?

386
0

Paleontologlar, Arjantin’de ortaya çıkarılan fosilleşmiş kemiklerin, Dünyada yürümüş en büyük dinozora ait olduğunu düşünüyor. Uylukkemiğinin boyunun ve çevresinin ölçülmesiyle yapılan hesaplara göre, dinozor 14 Afrika filinin toplamı kadar ağırdı; yaklaşık 77 tondu. Yani,gene Arjantin’de bulunan ve o güne kadar bulunmuş dinozorların en büyüğü olduğu düşünülen Argentinosaurus’tan 7 ton daha ağır…Araştırmacılar Geç Kretase Dönemi’ne tarihlenen bu hayvanın, büyük otçullar olan titanosaurun yeni bir türü olduğunu düşünüyor.

Dinozorun kemikleri, yerli bir köylü olan La Flecha’nın, Patagonya’da Trelex’in 250 km kadar batısında, çölde yürürken kalıntılara takılıp tökezlemesiyle keşfedilmiş. Fosil alanı, Egidio Feruglio Paleontoloji Müzesi’nden, Dr. Jose Lois Arballido ve Dr. Diego Pol yönetimindeki bir grup paleontolog tarafından kazılıyor. Ekip, olağanüstü koşullar altında, 7 ayrı bireye ait, yaklaşık 150 kemik ortaya çıkardılar. Araştırmacılar, kazılarda çıkarılan ve en büyük uylukkemiğine sahip olan dinozorun, başından kuyruğunun ucuna kadar uzunluğunun 40 m, yerden yüksekliğinin ise 20 m, yani 7 katlı bir bina yüksekliğinde olduğunu düşünüyorlar. Kemiklerin bulunduğu kayaların yaşı temel alınarak, bu dev otçulların Patagonya ormanlarında bundan 95-100 milyon yıl önce yaşadıkları söyleniyor.

Dinozorun uylukkemiği mi uzun, Dr. Diego Pol mü?

Yeni bulunan dinozor henüz adlandırılmadı. Araştırmacılar dinozorun, hem azametini gösterecek, hem de bölgeyi vefosillerle ilgili olarak ekibi uyaran köylüyü onurlandıracak şekilde adlandırılacağını belirtiyorlar.

Londra Doğal Tarih Müzesi’nden dinozor uzmanı Dr. Paul Barrett, yeni keşfi şöyledeğerlendiriyor: “Gerçekten büyük bir canlı, ama orada, benzer ölçülerde bir dizi sauropod uylukkemiği daha bulunuyor. (…) Hayvanın tam bir iskeletinin bilinmemesi ve oranlarıyla toplam şeklinin tahmini olması problemlerden biri. Dinozor ağırlığını hesaplamak için birkaç farklı yöntem kullanılır, kimisi baştanbaşa bir hacim temelinde yapılır, kimisi çeşitli uzuv kemiklerinin ölçümleri temelinde yapılır; bunların arasında belirsiz bir ölçü vardır ve genellikle birbirleriyle uyuşmazlar. Son tahlilde, devasa bir sauropodun keşfedilmiş olması gerçekten ilginç, ama bu hayvanın gerçekten ne kadar büyük olduğunu tanımlamamız için, daha fazla materyale gereksinimimiz var.”