İnsanlığın başlangıcından beri insan, ölümle barışık olamadı. Gılgamış, Lokman Hekim gibi efsanelerle hep ölümden kaçmaya çalıştı. Mumyalar ölüme karşı bir meydan okumaydı belki de… İnsanlar hep ölümsüz olmak istedi, ama bugün istemekten fazlasını da yapabiliyor, ölümsüzlüğü bilimsel olarak tartışıyor.
Günümüzde sahip olduğumuz en ileri sağlık teknolojilerinden yola çıkarak yapılan değerlendirmelerde; kanser, kalp hastalıkları ve diabet gibi hastalıklara uygulanacak yeni tedavi yöntemleriyle, 80 yıl yaşayabilecek bir insanın ömrünü 130 yaşına kadar uzatmanın mümkün olabileceği düşünülüyor.
Elektronik ve genetik üzerine uzmanlaşmış olan Aubrey de Grey ise, ölümü tedavi edilebilecek bir hastalık olarak görüyor. Yaşlanma sürecini araştıran DeGrey, yaşlanmaya ve ölüme sebep olan sorunları 7 maddede topluyor ve adım adım çözüm önerileri getiriyor:
– Hücre kaybı ve körelmesi; çözüm kök hücre tedavisi.
– İstenilmeyen-gereksiz hücre birikimi; çözüm hücre yok edici kimyasalların uygulanması.
– Kromozom mutasyonları; çözüm gen tedavisi.
– Mitokondri mutasyonları; çözüm mitokodri DNAsını kopyalamak.
– Hücre içi atıklar; çözüm gen ekleyerek atıkların sindiriminin sağlanması.
– Hücre dışı atıklar; çözüm hücre dışı atıkları içeriye alıp sindirmek.
– Hücre dışındaki proteinlerin yapısının bozulması; çözüm bozulmuş proteinleri yıkacak enzimin üretilmesi.
De Grey’in görüşleri tıp alanında birçok itirazla karşılaşsa da, biliminsanları her geçen gün yaşlanma süreci üzerine daha çok şey öğreniyor. Kök hücre teknolojisinin kullanılmasıyla yapay organlar mümkün hale gelecek. DNA ve genom teknolojisindeki gelişmelerle beraber, hastalığa sebep olan genlerimizi susturabileceğiz. Kişisel genom haritasının çıkarılması 20 yıl içerisinde yaygın bir uygulama olabilir ve bu sayede gen-terapi ve kişiye özel ilaç tasarlanması uygulamaları yaygınlık kazanabilir.
Aubrey De Grey’in de kurucuları arasında bulunduğu, ismini İncil efsanesi olarak 969 yıl yaşayan insandan alan Methuselah Foundation, insan ömrünü uzatmaya yönelik araştırmaları koordine ediyor, bağışlarla araştırma fonlarını arttırmaya çalışıyor.Vakıf bir de ilk yapay organı geliştirecek ekibe 10 milyon dolarlık bir ödül vaat ediyor.
Biliminsanları daha 1993 yılında nematod kurtçuklarının daf-2 geninde tek bir mutasyon gerçekleştirerek ömürlerinin ikiye katlanmasını sağladı. Okinawalılar, Sardinyalılar gibi en uzun ömürlü toplulukların gen haritasının çıkarılması, uzun ömürle ilişkili gen tedavilerine yönelik bir adım olabilir.
Ölümsüzlük çok tartışmalı ve uzak bir ihtimal olsa da, insan ömrünün önümüzdeki 50 yıl içerisinde 120 yıla çıkması beklenen bir ihtimal. BM’nin nüfus tahminlerine göre, 2005 yılında gelişmiş bir ülkede doğan bir bebeğin 100 yaşına ulaşma ihtimali yüzde 50.
Kaynaklar
1) http://sens.org/
2) http://www.mfoundation.org/
3) http://en.wikipedia.org/wiki/Aubrey_de_Grey
4) http://www.nationalgeographic.com.tr/ngm/0507/konu.aspx?Konu=1
5) NTV Bilim, Ekim 2009
6) Çipler, Klonlar ve 100 Yaş Ötesi Yaşam, Joyce-Paul Schoemaker, Alfa Bilim, 2013.
Uyandırılmayı bekleyen ölüler
1972 yılında kurulan Alcor Life Extension Foundation, 1976 yılından beri ceset dondurma işlemini gerçekleştiriyor. 2011 Aralık itibariyle, Alcor’un 110 müşterisi öldükten sonra donduruldu, yaşayan 957 müşterisi öldükten hemen sonra dondurulacak, 75 müşterisi ise sadece beyinlerinin dondurulmasını istiyor. Dondurulma bedeli ise 28.000 USD.
Dondurulma aşaması şu şekilde gerçekleşiyor:
– Müşterinin kalbi durunca ve yasal olarak ölümü gerçekleşince makine yardımıyla dolaşım ve solunum tekrar sağlanıyor, böylece beynin hasar görmesi engelleniyor.
– Damarlardan kan çekilip yerine özel bir sıvı pompalanıyor.
– Vücut, buzlanma oluşumu önlenerek 3 saat içerisinde -124°C’ye kadar soğutuluyor.
– Ardından iki hafta süresince vücut -196°C’ye kadar soğutuluyor ve sıvı azot dolu kaplara konuyor.
Alcor firması bütün bu işlemlerin vücudun moleküler yapısını koruduğunu ve gelecekte gelişen teknolojiyle dondurulan vücutların tekrardan hayata döndürülebileceğini savunuyor. Bazı çevreler firmayı umut tacirliğiyle suçlasa da, firmanın üyesi olan De Grey’in de aralarında bulunduğu birçok biliminsanı dondurulma işleminin tamamen bilimsel yöntemlerle gerçekleştiğini ve tekrar canlandırılmanın bilimsel ihtimaller dahilinde olduğunu savunuyor. Bütün şüphelere rağmen, eğer 28.000 dolarınız varsa, denemeye değer bir olasılık. Peki gerçekten tekrar canlandırılırsanız ne olacak? 200 yıl sonraki dünyada nasıl yaşayacaksınız? Uyum sağlayamazsanız eğer, ölmek her zaman için olası bir seçenek.
Kaynaklar
1) NTV Bilim, Ekim 2009.
2) http://en.wikipedia.org/wiki/Cryonics
3) http://www.alcor.org/
4) http://www.cryonics.org/
5) http://sonmucid.wordpress.com/2011/04/05/230-olu-buzda-diriltilmeyi-bekliyor/