Ana Sayfa Dergi Sayıları 129. sayı Planck’tan BICEP2’ye kötü haberler var

Planck’tan BICEP2’ye kötü haberler var

346
0

Hatırlanacağı üzere BICEP2 çalışmasında ortaya atılan iddiaların geçerliliği için Planck ekibi tarafından b-mod polarizasyon verilerinin yayımlanması bekleniyordu. Gelen veriler gösterdi ki, BICEP2’nin çalışmasındaki hata oranları öngörülenin çok daha ötesinde.

Dergimizin 2014 bahar ve yaz döneminde yayımlanan sayılarında BICEP2’ye dair hazırladığımız haberlerde yapılanan çalışmaya sıkça değinmiştik. Kozmik şişme (enflasyon) dönemine ait kalıntıların yani kütleçekim dalgalarının, kozmik artalan ışıması üzerinde yaptığı etkilerin gözlenmesine dayalı olan BICEP2 çalışması daha net gözlemsel verilerin gelmesiyle boşa düşmüş görünüyor.

Kozmik artalan ışıması bize göre evrenin en uzak noktasından geliyor, evrenin hesaplanan doğumundan 380 bin yıl sonrasına ait. Evrenin en uzak noktalarına ait bu ışımaya dair yapılan hassas ölçümlerde ön planda kalan galaksilerin, galaksiler arası toz bulutlarının hata oranını arttıracağı öngörülebiliyordu. Fakat Planck uydusu tarafından yapılan ölçümler bu hata oranlarının BICEP2’nin ölçtüğünün 4-5 katı kadar olabileceğini gösterdi. Bu da BICEP2’nin yaptığı gözlemlerin ve hesaplamaların enflasyon döneminin dolaylı bir kanıtı olamayacağını gösteriyor.

Nobel ödülü alması ihtimalinin de bir ara konuşulduğu BICEP2 ekibi, sağlıklı veriler elde etmeden yaptığı “enflasyon dönemi dolaylı olarak ispatlandı” gibi iddialarıyla, bilim çevresinde ağır eleştirilere maruz kalıyor.

Kaynaklar

1) http://resonaances.blogspot.com.tr/2014/09/bicep-what-was-wrong-and-what-was-right.html

2) http://www.preposterousuniverse.com/blog/2014/09/21/planck-speaks-bad-news-for-primordial-gravitational-waves/