Yeni bir araştırma sonucunda, böcek ve meyveyle beslenen küçük memeli Purgatorius’un ağaçta yaşadığı bulundu. Paleontologlar, Montana’nın kuzeydoğusunda buldukları 65 milyon yıllık ayak bileği kemiklerinden bu keşfi yaptılar.
Purgatorius, nesli tükenmiş primatlardan Plesiadapiform’lar grubunun parçası. Fosillerin ilk örnekleri, uçamayan dinozorların yok olmasının az sonrasında görülüyor. Bazı araştırmacılar ilkel Plesiadapiform’ların karada yaşadıklarını ve bu primatların sonradan ağaçları kapladıklarını düşünüyorlardı. Bu fikri bazı ders kitaplarında hâlâ bulabiliriz.
Yale Üniversitesi’nde doktorasını yapmakta olan Stephen Chester, “Purgatorius’ların karada yürüdüklerini açıklayan bu ders kitaplarını biyolojik antropoloji kurslarımda hâlâ kullanıyorum. Umarım bu çalışma, öğrencilere en eski primatların evrimini öğretecek ve Purgatorius’ları ait oldukları yere, ağaçlara yerleştirecek” diyor.
Şimdiye kadar paleontologlar, hayvanların sadece dişleri ve ağızlarını inceliyordu. Geriye görünüşleri ve davranışları bilinmeyen olarak kalıyordu. Purgatorius’ların ayak bileği kemikleri de dişlerle aynı bölgede bulundu ve araştırmacılar onların nasıl yaşadıklarını daha iyi anladı.
Chester; “Sadece o primatlar ve günümüzdeki yakın akabalarında mevcut olan ayak bileği kemikleri onların hareket kabiliyetini bize resmetti” diyor. Bu özellikler, Purgatorius gibi hayvanlarda, ayakların dönerek ağaç dallarına rahatlıkla tutunmasına ve ağaçlar arasında geçişi sağlayacak şekilde hareket edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Bu durumun tersine, yerde yaşayan memelilerde ise omurga, sınırlı olarak kendilerini ileri itecek biçimde özellik kazanmıştır.
Fosil kalıntılarından elde edilen bulgular, ağaç oyunlarının primat evriminde kilit rol oynayabileceğini göstermiştir. Temelde elde edilen sonuçlar, primatların diğer memelilerden ayrılmasının çok dramatik bir olay olmadığını da belirlemiştir. Primatlar yönlerini belirlemek ve ağaçlardaki yiyeceklere ulaşabilmek için çok da göze çapmayan değişiklikler geçirmiştir.
Görsel: © Patrick Lynch/Yale University
Çeviren: Ali Han Ereörnek
Kaynak: http://phys. org/news/2015-01-fossil-ankles-earth-earliest-primates.html