Ana Sayfa Bilim Gündemi Beyni daha fazla yağ yakması için kandırabilir miyiz?

Beyni daha fazla yağ yakması için kandırabilir miyiz?

293
0

Biliminsanları doğal yollardan vücudumuzdaki fazla yağları eritebilmenin yolunu bulmuş olabilir. Yapılması gereken sadece beynimize bir aldatmaca ile onları yakmasını söylemek.
Avustralya’nın Monash Üniversitesi’nden biliminsanları, vücudumuzda doğal olarak meydana gelen iki hormonun daha fazla yağın yakılmasında teşvik edici bir rol üstlendiğini fark etti. Çalışmayla, beyaz yağları daha kolay yakılabilen kahverengi yağlara dönüştürmeye yardımcı moleküler bir mekanizma ilk kez ortaya çıkarıldı. Ekip, ne kadar yediğimize ve açlığı bastırma hissi uyandıran leptin hormonuna karşılık, pankreasta üretilen insülin hormonunun, beyinde özelleşmiş bir sinir grubuyla birlikte çalışarak yağ yakmayı tetiklediğini keşfetti. Makalenin başyazarı Tony Tiganis “Bu hormonlar vücudun yağlanma durumunu beyne kapsamlı bir resim olarak iletiyor” dedi.
Tiganis ABC’ye yaptığı konuşmada “Beyin, istediğimizde enerji saklayabilen beyaz yağları nöronlar vasıtasıyla sinyaller göndererek kahverengi yağlara dönüştürür. Bu şekilde enerji yakılıp vücut ağırlığı dengelenir” dedi. Fakat beslenme biçiminden kaynaklı obezite durumlarında bazı şeyler ters gider ve bu süreç yavaşlar. Ekip ilk defa leptin ve insülin faaliyetini engelleyerek fazla yağın yakılmasını durduracak bir engel olan fosfataz enzim grubunu keşfetti. Tiganis’in açıklamasına göre, eğer bu enzim grubunun çalışmasını engelleyebilirsek, beynimizi etkili bir şekilde kandırarak daha fazla yağ yakmasını sağlayabiliriz.
Yapılan çalışmada laboratuvar ortamındaki fareler üzerinde bu enzim grubunun seviyeleri düşürüldü. Daha sonra farelere yüksek yağlı bir diyet verilerek farelerin leptin ve insülin faaliyetleriyle kilolarını kontrol altında tutup tutamadıkları incelendi. Cell dergisinde yayımlanan sonuçlarda, ne kadar yerlerse yesinler, farelerin diyete bağlı obezite ve tip 2 diyabet gelişimine karşı inanılmaz bir şekilde direnç gösterdikleri ispatlandı. Bir sonraki aşamada ise bu enzim grubunun etkinliğini güvenli bir şekilde azaltacak bir ilaç bulunacak.
“Sonunda, kilo vermek isteyen insanlara bu enzimleri hedef alarak yardımcı olabileceğimizi düşünüyoruz. Beyaz yağları kahverengi yağlara dönüştürmek, kilo verme araçlarının gelişmesinde çok heyecan verici bir yöntem olacak” diyor Tiganis ve ekliyor “Ancak bu kolay bir iş değil, herhangi bir tedavi imkânı yaratmak için önümüzde uzun bir yol var.”
Peki, yaktığımız bu yağları vücudumuzdan nasıl uzaklaştıracağız? UNSW Science’dan Avustralyalı araştırmacılar yakın zamanda onun da yanıtını buldular. Sonuç ilginç: Yağları soluk alıp vererek atıyoruz.

Ceyhun Ceylan
İTÜ Uçak Mühendisliği

Kaynak: http://www.sciencealert.com/our-brains-could-make-our-bodies-burn-more-fat-we-just-need-to-tweak-these-two-hormones

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz