Ana Sayfa Bilim Gündemi Görkemli doğa manzaraları görmek sizi daha iyi bir insan yapabilir!

Görkemli doğa manzaraları görmek sizi daha iyi bir insan yapabilir!

175
0

Fotoğraf: Theo Gosselin

Kişisel gelişimciler “içindeki devi uyandır” diyedursun, küçük hissetmenin avantajlarını pas geçmemeli. Görkemli şeyler, o insanın kendini çok önemseyen yanını törpüleyebilir ve kendini diğerleriyle yarıştırmayı bir kenara bırakıp insanı daha bilinçli ve yüce gönüllü yapabilir.
Kaliforniya Üniversitesi’nden Paul Piff, “Görkem, fiziksel ve kavramsal olarak sizin dünya görüşünüzün ötesine geçen muazzam bir algıdır ve bu algıyla uzlaşmak için yeni yollar bulmanız gerekir. Deneyimleriniz dünyadan beklentilerinizle örtüşmediğinde kendi ölçütlerinizi değiştirmelisiniz” diyor.
Piff ve meslektaşları, 90 gönüllünün görkem algılarını uyandırmak için onlara Kuzey Amerika’nın en uzun ağaçlarından oluşan 60 metrelik Tazmanya okaliptüs ağaçlarını 60 saniye boyunca izlettiler. Bir diğer grup gönüllü ise daha az görkemli bir binayı izledi. Piff’in ekibi daha sonra bir kutu kalemi yere düşürdükleri sahte bir kaza sahnesingerçekleştirdi. Ağaçları izleyen gruptaki insanlar kalemleri toplamak için daha çok yardımcı oldular ve daha çok kalem topladılar.

Yapıcı bir güç
Ağaç deneyinin de içinde olduğu birçok araştırma, görkemin insanların ahlaki tercihlerinde de etkili olduğunu, insanları sosyal değerlere daha çok önem vermeye teşvik ettiğini ve başkalarının ihtiyaçlarını daha çok dikkate almaya yatkınlaştırdığını gösteriyor.
Aynı etkiyi fırtına ve volkanik patlamalar gibi afetleri içeren videolarla da sağlamak mümkün. Piff, “Kim olursanız olun görkemin böyle bir etkisi var” diyor ve ekliyor: “Görkemsizlik çağındayız, insanların başka öncelikleri var.”
Birleşik Krallık Exeter Üniversitesi Avrupa Doğa ve İnsan Sağlığı Merkezi’nden Mathew White ise: “Bu titiz çalışmalar bize insanların kendini bir adım geriye çekip daha büyük resmi görmelerinin, hem başkalarından hem de etrafımızdaki dünyadan ilham almalarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diyor.

Çeviren: Çiğdem Oğuz
Boğaziçi Ünv. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Ens. Doktora Öğr.

Kaynak:
Journal of Personality and Social Psychology, DOI: 10.1037/pspi0000018
http://www.newscientist.com/article/dn27612-seeing-aweinspiring-natural-sights-makes-you-a-better-person.html#.VXVse2Ttmkp

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz