Ana Sayfa Bilim Gündemi Yalnız yassı solucanlar kendi başlarının içine sperm enjekte ediyor

Yalnız yassı solucanlar kendi başlarının içine sperm enjekte ediyor

795
0

Sayın Bekârlar, eğer birisiyle çıkmak sizin için baş ağrısı ise, bazı hermafrodit yassı solucanların üreme adına göze aldıkları zorlukları iyice düşünün. İsviçre Basel Üniversitesi’nden biyologların Proceedings of the Royal Society B yayın organında rapor ettiklerine göre, çiftleşme olanağı bulamayan çift cinsiyetli yassı solucan olan Macrostomum hystrix, kendi penis uzantılarını başına batırarak, sperm enjekte edip, kendini dölleyebiliyor.
Biyologlar, hayvanların üreme alışkanlıklarını anlamak için tek başına bırakılmış yassı solucanlar ile üçlü gruplar içinde yaşayan yassı solucanları karşılaştırdılar ve spermin bedenin neresindeki oyuğa bırakıldığını tespit etmek için ise hafif bir mikroskop kullandılar. Tabii ki, başarıyı daha da kolaylaştıran solucanların şeffaf derilerine ayrıca minnettarlar… Yalnız bırakılan solucanlar sosyal arkadaşlarına göre daha az sperm almışlardı, fakat erkek üreme hücrelerinin büyük bir bölümü baş bölgesinde kümelendi. Diğer tarafta üçlü yaşayan solucanlar bedenlerine (yumurtalıkların olduğu bölgeye) ve kuyruklarına daha fazla sperm aldılar.
Araştırmacılar baş bölgesi girişinin basitçe, solucanların penis uzantılarını yumurtalıklara yaklaştırmak için yeterince sıkı bükülememesinden kaynaklandığından şüphe ediyorlar. Sonra sperm, muhtemelen bedendeki oyuktan, yavrunun gelişiminin başladığı yer olan yumurtalığa, beden boyunca yüzüyor. Bir eşe kur yapma baş ağrısından vazgeçmek, kulağa oldukça pratik gelse de, ekip kendi kendine döllenmenin bir maliyeti olduğunu ortaya çıkardı: Tek bırakılan solucanların düşük hayatta kalma oranlarıyla, daha az sayıda yavru doğurdukları gözlemlendi.

Çeviren: Semih İşbaş
İÜ Biyoloji Bölümü

Kaynak: http://news.sciencemag.org/plants-animals/2015/07/lonely-flatworms-inject-sperm-their-own-heads?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=facebook

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz