Ana Sayfa Bilim Gündemi Üretkenlik için hangi tür müzikleri dinlemelisiniz?

Üretkenlik için hangi tür müzikleri dinlemelisiniz?

299
0

Çalışırken çevremizde sıklıkla dikkatimizi dağıtacak şeyler bulunur. Şanslıyız ki, müzik sayesinde üretkenliğimizi kontrol altında tutabiliriz.
Birmingham Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, tekrarlı işler yaparken müzik dinlemek alınan verimi arttırıyor. Gelen e-postaları kontrol etmek gibi düşünce gücü gerektirmeyen işler yapıyorsanız, o esnada müzik dinlemek işinize yarayabilir.
Üstünde düşünülmesi gereken işlerin yanında dinlenecek müzikleri bulmaksa, o kadar da kolay değil. Ama bilim bu konuda bize yardım etmeye hazır. Müziğin üretkenliği nasıl etkilediği konusundaki bilgilerimizi ele aldığımızda, bir dahaki çalışma seansınızda aşağıda listeleyeceğimiz müzikleri dinlemeniz işe yarayabilir.

Doğa sesleri içeren şarkılar
Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nden araştırmacılar, şarkılara eklenen doğa seslerinin modumuzu ve odaklanma süremizi olumlu yönde etkilediğini keşfetti. Doğa seslerinin ortamdaki anlaşılabilir konuşmaları maskelemekle beraber, bilişsel fonksiyonları ve konsantrasyon yeteneğini de arttırdığı ortaya çıktı.

Dinlemekten zevk aldığımız şarkılar
Sevdiğiniz müzikleri dinlemek size daha iyi hissettirebilir. Miami Üniversitesi Müzik Terapisi Programı’ndan Teresa Lesiuk, çalışma sırasındaki müzik seçimlerinin kişisel zevke uygun olmasının etkili olduğunu ortaya çıkardı. Çalışmalarında katılımcılara sevdikleri müzikleri dinlettiklerinde, katılımcılar görevlerini daha hızlı tamamladı ve daha yaratıcı fikirlerle geldi. Sevdiği müzikleri dinlemeyen katılımcılar ise daha yavaştı, çünkü müzik kaynaklı mod yükselmesi yoktu. Lesiuk, “Stresliyken daha hızlı karar verme eğilimindeyizdir, çünkü dikkatimizi bir yöne verme yetimiz stres altında yeteri kadar çalışamaz. Pozitif moddayken daha çok opsiyonu değerlendirip daha akılcı kararlar verebiliriz” diye ekliyor.

Önemsemediğiniz şarkılar
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, önemsemediğiniz müzikler çalışma için en iyi seçenek olabilir. Tayvan Fu Jen Katolik Üniversitesi’nden araştırmacılar, dinleyicinin çalan müziğe olan düşkünlüğünün konsantrasyonlarını nasıl etkilediğini araştırdı. Alınan sonuca göre çok sevilen ya da hiç sevilmeyen müzikler, dikkati daha çok dağıtma eğiliminde.

Sözsüz şarkılar
Kelimeler dikkat dağıtır. Cambridge Sound Management Şirketi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, gürültü dikkat kaybına yol açmıyor. Çevredekilerin konuşmasını duymak ve anlamaya çalışmak, dikkat kaybının asıl sebebi. Şirketin 2008 yılındaki araştırmasına göre, çevredeki konuşmalar ofis çalışanlarının yaklaşık yüzde 48’inde dikkat dağılmasına yol açmış. Komşunuzun gürültüsünü bastırmak için müzik açtığınızda, sözlü şarkılar açmamaya gayret edin, çünkü bu sefer de dikkatiniz şarkı sözleri yüzünden dağılabilir.

Sabit tempolu şarkılar
Dinlediğiniz müziklerin temposu da çeşitli etkilere sebep olabilmekte. Kanada’da yapılan bir araştırmaya göre yüksek tempolu şarkı dinleyen katılımcılar, IQ testinden daha yüksek sonuçlar elde etti. Yapacağınız iş tempolu olmanızı gerektiriyorsa, müziklerin temposunu da ona göre ayarlayabilirsiniz.
Üç enstitü tarafından ortak yürütülen bir araştırmada, barok müzik dinlendiğinde yapılan işin kalitesinin ve katılımcıların modunun yükseldiğini kaydedildi.
BMS Mühendislik Okulu’nda yapılan başka bir araştırmaya göre ise, 60 bpm (saniyedeki vuruş miktarı) civarında müzikler dinlendiği zaman, katılımcıların stres seviyelerinde önemli derecede düşüşler gözlendi. Stres azalmasının yanında, fiziksel rahatlama hissettikleri de kaydedildi. 60 bpm klasik müzikte “larghetto” olarak geçmekte.

Orta ses hacminde çalan şarkılar
Müziğin niteliği kadar, ses yüksekliği de fark etmekte. İllinois Üniversitesi, British Columbia Üniversitesi, Vancouver Üniversitesi ve Virginia Üniversitesi’nin ortak çalışmasına göre yaratıcı düşünmek için en uygun ses düzeyi ne çok gürültülü ne de çok kısık olmalı.
Orta ve yüksek seviyedeki müzikler soyut düşünce yetisini geliştiriyor olsa da, yüksek sesli müzikler beynin bilgi işleme becerisini düşürmekte.

Çeviren: Nazif Taşbaş
İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Kaynak: http://www.sciencealert.com/the-best-music-to-listen-to-for-optimal-productivity-according-to-science

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz