Ana Sayfa 145. Sayı Bilim ve Gelecek’ten fantastik çizgi roman: Piri Reis

Bilim ve Gelecek’ten fantastik çizgi roman: Piri Reis

351

Bilim ve Gelecek Kitaplığı ilginç ve farklı bir kitapla yoluna devam ediyor. Büyük Osmanlı denizcisi ve haritacısı Piri Reis’i konu edinen bir çizgi roman yayımladık. Çizeri ve yazarı: Enis Temizel. Bu kitap, daha önce Tesla ve Hypatia’yı Soner Tuna’nın çizgileriyle konu ettiğimiz “Çizgibilim” serimizin bir devamı olarak da düşünülebilir; ama onlardan ayrılan yönleri de var.

Temizel’in eseri tam bir çizgi roman. Tarihi gerçeklerden yola çıkmakla ve kimi bilimsel terimler ve kuramlara referanslar içermekle birlikte, yazarının hayal gücüyle fantastik boyutlar da kazanmış. Çizgi roman, Piri Reis’in, amcası Kemal Reis ile birlikte, Katolik olmak istemedikleri için Endülüs’te zulüm gören halkı, Osmanlı Devleti’nin emriyle İspanya’dan Kuzey Afrika ve Osmanlı topraklarına taşıyarak kurtardığı dönemi odağına alıyor. Ama Piri Reis ve arkadaşları paralel evrende de seferler yapıyor örneğin!

Hem çizgi roman okurlarının hem bilim ve tarih meraklılarının ve tabii özellikle genç okurların ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.

Çizgibilim ve çizgi roman serimize yeni kitaplar eklemek için çalışmalarımız sürüyor. Fakat asıl büyük hedefimiz çocuk kitapları alanında ürünler vermek. Çocuklarımızın bin bir yönden zehirlenmeye çalışıldığı böyle bir dönemde bu alanda nitelikli kitaplar çıkarmak gerçekten büyük bir ihtiyaç ve Bilim ve Gelecek de bu görevden kaçınamaz. Yeni eğitim sezonunda bu alanda da ürünler vermeyi hedefliyoruz.

***

Elinizdeki dergi, hem nitelikli dosya ve makalelerle hem de güncel bilimsel gelişmeleri arka planlarıyla ayrıntılı olarak ele alan dosyalarıyla bizce oldukça güçlü bir sayı.

Kapak dosyasında, Evrensel Basım Yayın’dan yeni yayımlanan “İnsan Çeşitliliği: Irksal Farklılıklar mı, Evrimsel Adaptasyonlar mı?” başlıklı kitabın yazarı Doç. Dr. Barış Özener’le yaptığımız geniş söyleşi yer alıyor. Özener ile kitabından yola çıkarak, ırk kavramının nasıl ortaya çıktığı ve günümüz bilim çevreleri tarafından artık neden terk edildiği, insan çeşitliliğinin evrimsel mekanizmaları, kan grupları, etnisite gibi kavramların ne olduğu gibi konularda bir söyleşi gerçekleştirdik.

Geçtiğimiz ay astrofizik dünyası büyük bir keşifle sarsıldı. Einstein’ın kuramsal olarak 100 yıl önce öngördüğü kütleçekim dalgalarının varlığı kanıtlandı. Uzmanların, evrenin gözlenmesi noktasında Galilei’nin teleskobunu göğe çevirmesinden sonraki en büyük devrim diye nitelediği bu keşfi tüm boyutlarıyla ele aldığımız dosyamız da ikinci kapağımız.

Diğer bir astronomi dosyamız pulsarları ele alıyor. Geçtiğimiz ay ülkemizi ziyaret eden pulsarların kaşifi Prof. Jocelyn Bell ile yaptığımız geniş söyleşi okurlarımızın ilgisini çekecektir.

Dergimiz sadece doğa bilimleri açısından değil toplum bilimleri açısından da zengin. Orkun Saip Durmaz’ın “Neden hâlâ Robespierreciyiz?”, Fatih Yaşlı’nın “Machiavelli’yi ‘yeniden’ okumak”, Alp Hamuroğlu’nun “İslam devletlerinde İslam’a rağmen kadın hükümdarlar”, Umut Can Yıldız’ın “Homeopati şarlatanlığı”, Çetin Turan’ın “Üçgenine göre değişir”, Taner Edis’in “Evrim ve Tanrı’nın varlığı sorusu” adlı makalelerini düşünerek-tartışarak okuyacağınızdan eminiz.

Sürekli bölümleriyle, kısa ama vurucu haber-yorumlarıyla zengin bir sayı çıkardığımızı düşünüyoruz.

***

İstanbul Üniversitesi temsilcimiz bundan böyle Erkin Öncan. Genç arkadaşımız, sadece kendi üniversitesinin değil, Bilim ve Gelecek’in üniversitelere ve öğrenci kulüplerine yönelik tüm çalışmalarının da sorumlusu olacak.

İki acı haber aldık geçtiğimiz ay. Evrim Yayınevi sahibi sevgili dostumuz, ağabeyimiz Veli Karaöz’ü yitirdik. Çok erken hayata veda etti Veli Abi, hepimizin başı sağ olsun. İkinci haber de dergimizi baskıya yollarken geldi. Ülkemizin önde gelen bilimci ve matematikçilerinden Tosun Terzioğlu’nu kaybettik. Terzioğlu aynı zamanda eski TÜBİTAK başkanlarındandı ve Sabancı Üniversitesi kurucu rektörüydü. Bilim dünyasının, tüm Türkiye’nin başı sağ olsun.

Dostlukla kalın…

 

Önceki İçerikÜçgenine göre değişir…
Sonraki İçerikDil ailelerinin dağılımıyla genetik akrabalık arasında bağlantı