Ana Sayfa Bilim Gündemi Henüz 12 yaşında: Işık Can uluslararası satranç ustası (IM) olma yolunda

Henüz 12 yaşında: Işık Can uluslararası satranç ustası (IM) olma yolunda

3230
0

12 yaşındaki satranç oyuncumuz Işık Can, Cannes’da düzenlenen uluslararası turnuvada başarı göstererek Uluslararası Usta (IM) olma yolunda büyük bir adım attı.

Işık Can şu anda 2376 elo (rating) sahibi.

19 Şubat 2018 tarihinden bu yana Fransa’nın Cannes şehrinde 9 tur üzerinden düzenlenen 32. Cannes Uluslararası Açık Satranç Turnuvası son tur maçları ile sona erdi. Turnuvaya oldukça başarılı bir performans ile başlangıç yapan 12 yaşındaki İstanbullu satranççımız FM Işık Can bu performansını tüm turnuva boyunca devam ettirdi ve 2017 Zadar Açık Satranç Turnuvası’nda aldığı ilk IM normunun ardından ikinci IM normunu da almayı başardı.

Son turda karşılaştığı IM Mikhail Demidov karşısında çok önemli bir galibiyet alarak IM normunu elde eden Can’ın IM unvanı için de önünde sadece bir IM normu kaldı.

Turnuvada adeta fırtına gibi esen FM Işık Can ayrıca turnuvayı da 6 puan ile birçok usta sporcunun önünde tamamlamadı.

Satrançta unvanlar

Satranç sporcularına verilen ilk üç unvanı şöyle sıralayabiliriz:

Işık Can, 2012’de Dünya Okullar Satranç Şampiyonası 7 Yaş Kategorisi Birincisi olmuş.

GM (Grand Master – Büyük Usta): Satrançta alınabilecek en önemli unvan. Bu unvanı hak etmek için en az 2500 elo (kuvvet puanı) ve resmi turnuvalarda belli başarılar elde etmek gerek.

IM (International Master – Uluslararası Usta): En az 2400 elo sahibi ve resmi turnuvalarda norm kazanmış olmak gerekir.

FM (FIDE Master – FIDE Ustası): Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından verilen unvan. En az 2300 elo puanına ulaşmak gerekiyor.

Işık Can şu anda 2376 elo sahibi ve FM unvanlı. Bir başarılı turnuva sonrasında uluslararası usta (IM) olabilecek.

Işık Can bu noktaya nasıl geldi?

Avukat bir anne ile doktor bir babanın ikiz çocuklarından biri olan Işık Can, satrancı ağabeyinden öğrenmiş. İkiz kardeşi Işıl Can da başarılı bir satranç oyuncusu ve kızlar kategorisinde Türkiye’yi dünyada temsil ediyor.

Işık Can’ın ikiz kardeşi Işıl Can da 2014 Dünya Okullar 9 Yaş Altı Kızlar İkincisi.

Işık Can, 2012’de henüz 7 yaşındayken, Dünya Okullar Satranç Şampiyonası 7 Yaş Kategorisi Birincisi olmuş. 2013’te Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 8 Yaş İkincisi, 2014’te Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 9 Yaş Birincisi, 2016’da ise Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 11 Yaş Genel Birincisi olmuş.

Aynı zamanda başarılı bir tenis oyuncusu olan Işık Can satrançta kendisine Carlsen’i örnek alıyor ve 10 yıl içinde onun seviyesine gelmeyi hedefliyor. Bilindiği gibi 27 yaşındaki Norveçli Magnus Carlsen 2013’ten beri Dünya Satranç Şampiyonu unvanını elinde bulunduruyor.