Ana Sayfa Bilim Gündemi Satranç dünyasının en güçlü turnuvası başladı: Dünya şampiyonunun rakibi belirleniyor!

Satranç dünyasının en güçlü turnuvası başladı: Dünya şampiyonunun rakibi belirleniyor!

1619
0
Maçların oynandığı salondan bir görüntü.

Kasım ayında Londra’da oynanacak dünya satranç şampiyonluğu maçında şu andaki şampiyon Norveçli Magnus Carlsen’e rakip olacak oyuncuyu belirleyecek 2018 Adaylar Turnuvası Berlin’de başladı. 10 Mart günü başlayan turnuva 27 Mart’a kadar devam edecek.

Dünya sıralamasının tepesinde yer alan 8 büyük satranççı çift döner sistem üzerinden 14 tur oynayacaklar. Yani herkes birbiriyle -biri beyaz diğeri siyahlarla olmak üzere- ikişer kez oynayacak. En yüksek puanı toplayan Carlsen’in rakibi olacak. Bilindiği gibi beraberliklere ½, yengiye 1 puan veriliyor.

Kimler katılmaya hak kazandı?

Turnuvaya katılma hakkı kazanan oyuncular en son rating puanlarına (ELO) göre şöyle sıralanıyorlar.

Şehriyar Mamedyarov (Azerbaycan): 2809 ELO sahibi Mamedyarov, en güçlü adaylardan biri. İzlemesi son derece zevkli olan oyuncu son bir yıl içinde ELO puanını 40-50 artırarak formda olduğunu gösterdi. Mamedyarov 33 yaşında.

Vladimir Kramnik, ilk turda Aleksandr Grischuk’u yenmeyi başardı.

Vladimir Kramnik (Rusya Federasyonu): 42 yaşındaki eski dünya şampiyonu şu anda 2800 ELO. Satranç dünyasının en çok saygı duyulan kişiliklerinden biri olan Kramnik, oyuna kattığı yeni açılımlarla biliniyor.

Wesley So (ABD): 2799 ELO. Filipinler kökenli ABD’li oyuncu henüz 24 yaşında. Atak oyunu seven So, garip giyim tarzı, tarikat bağlantıları, kurallara uymadığı için diskalifiyeler yaşamasıyla şahsına münhasır bir kişilik.

Levon Aronyan (Ermenistan): Çoğu otorite tarafından favori gösterilen Aronyan 2794 ELO. 35 yaşındaki Aronyan’ın Carlsen’e karşı 11 galibiyet 14 yenilgisi var. Pozisyonel oyuna kattığı taktiksel yorumlarla tanınıyor.

Ding Liren (Çin Halk Cumhuriyeti): 2769 ELO’lu Liren, Çin’in çıkardığı -şimdilik- en büyük oyuncu. 25 yaşındaki satranççı herkesin canını yakabilecek nitelikte.

Aleksandr Grischuk (Rusya Federasyonu): 34 yaşındaki Grischuk 2767 ELO. Sağlam savunma ve disipline dayalı Sovyet ekolünden gelmesine karşın riskli oyunu seven ve olumlu veya olumsuz anlamda sürpriz sonuçlar alabilen Grischuk, aynı zamanda iyi bir poker oyuncusu.

Fabiano Caruana ilk turda Wesley So karşısında kazandı.

Fabiano Caruana (ABD): 2784 ELO sahibi 25 yaşındaki oyuncunun sürpriz yapabileceği söyleniyor. Carlsen tarafından “makine” olarak tanımlanan Caruana, esnek stili ve muhteşem oyun hazırlıklarıyla son 4-5 yıldır satrancın zirvesinde.

Sergey Karyakin (Rusya Federasyonu): Tarihin en genç büyük usta olan oyuncusu (12,7 yaşında büyük usta olmuştu). Karyakin şu anda 28 yaşında ve 2763 ELO sahibi. Bir önceki dünya şampiyonluğu maçının finalistiydi, ama Carlsen’e kıl payı yenilerek şampiyonluğu kaçırmıştı. Yeniden Carlsen’e rakip olacağına ve bu kez başaracağına inanan çok.

Satranç tarihinin belki de en dengeli oyuncu gruplarından birini barındıran bu müthiş turnuva şu linklerden yorumlarla birlikte izlenebilir: Resmi Site – Chess24

İlk iki turun sonuçları

10 ve 11 Mart’ta oynanan ilk iki turda sonuçlar şöyle (ilk isim beyazlarla oynuyor):

Birinci Tur (10 Mart)

Kramnik – Grischuk 1-0

Karyakin – Mamedyarov 0-1

Aronyan – Liren ½-½

Caruana – So 1-0

İkinci Tur (11 Mart)

Grischuk – So 1-0

Liren – Caruana ½-½

Mamedyarov – Aronyan ½-½

Kramnik – Karyakin ½-½