Ana Sayfa Bilim Gündemi Adaylar Turnuvasını ABD’li Caruana kazandı! Satrançta şampiyonluk maçının adı: Carlsen-Caruana

Adaylar Turnuvasını ABD’li Caruana kazandı! Satrançta şampiyonluk maçının adı: Carlsen-Caruana

1510
0

Mevcut Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen ile unvan maçına çıkacak oyuncuyu belirlemek amacıyla yapılan Adaylar Turnuvasını İtalyan asıllı ABD’li oyuncu Fabiano Caruana kazandı.

Satranca 5 yaşında başlayan Caruana 15 yaşında büyükustalığa hak kazanmıştı.

Berlin’de 10 Mart günü başlayan ve 8 büyükustanın 14 tur üzerinden oynadığı turnuva 27 Mart’ta sona erdi. Caruana 5 yengi, 8 beraberlik ve 1 yenilgi ile toplam 9 puan toplayarak, en yakın rakibinin 1 puan önünde turnuvayı bitirdi. İkinciliği Azerbaycanlı Şehriyar Mamedyarov ve Rusya Federasyonu’ndan Sergey Karyakin 8 puan toplayarak paylaştılar.

Turnuvayı baştan itibaren önde götüren, fakat 12. turda siyahlarla oynarken Karyakin’e yenilerek rakiplerine yakalanan Caruana, son iki turda üstün bir performans gösterip iki maçını da kazanarak ipi en önde göğüsledi.

Fabiano Caruana ile şu andaki şampiyon Magnus Carlsen arasındaki unvan maçı Kasım ayında Londra’da yapılacak. 27 yaşındaki Carlsen ile 25 yaşındaki Caruana dünya satranç şampiyonluğu için kapışacaklar.

Mevcut dünya şampiyonu Magnus Carlsen’in lakabı “Satrancın Mozart’ı”.

Böylece 1972 yılından beri ilk kez bir ABD’li satranç oyuncusu dünya şampiyonluğu maçına çıkacak. Bilindiği gibi 1972’de ABD’li efsane oyuncu Bobby Fischer, Sovyetler Birliği’nden Boris Spassky ile unvan maçına çıkmış ve kazanarak dünya şampiyonu olmuştu.

ABD’li baba ve İtalyan anneden doğan Caruana hem ABD hem de İtalya vatandaşı. Satranca 5 yaşında başlayan Caruana 15 yaşında satrançta en büyük unvan olan büyükustalığa hak kazanmıştı.

Mevcut dünya şampiyonu Norveçli Magnus Carlsen ise 2013’ten beri bu unvanı elinde bulunduruyor. 13,5 yaşında büyükusta olan Carlsen, 19 yaşında da tarihin en genç 1 numarası olmuştu. Carlsen’in lakabı “Satrancın Mozart’ı”.

Caruana ile Carlsen daha önce yaptıkları bir maç sırasında.

Satrancın zirvesinde yer alan iki genç büyükustanın Kasım ayında yapılacak unvan maçı şimdiden merakla bekleniyor.

Adaylar Turnuvası’nın ayrıntılı sonuçlarına şu linkten ulaşılabilir: Chess24