Ana Sayfa Dergi Sayıları 129. sayı Bilim: “Ölümden sonra yaşam var”

Bilim: “Ölümden sonra yaşam var”

7325
0

Biz öldükten sonra ne olur? Işıklar gibi söner miyiz, yoksa bir şekilde varlığımızı sürdürmeye devam mı ederiz? Bunlar elbette çok eski sorular. Ölüme yakın deneyimler üzerine yapılan ilgi çekici yeni bir çalışma, “ölümden sonra yaşam”ın kısa süreli bir biçiminin gerçek olabileceğini ortaya koyuyor.

İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nden araştırmacılar, çalışma için İngiltere, ABD ve Avusturya’daki toplam 15 hastaneden, 2000’in üzerinde ani kalp durması vakasını inceledi. Kalbi durduktan sonra yaşama dönen 360 kişinin yaklaşık yüzde 40’ının “tıbben ölü” olduğu sırada bir tür bilinçliliğe sahip olduğu sonucuna ulaştılar. Üstelik yalnızca bu sonuca ulaşmakla kalmadılar. Bir insanın “ölümden sonra” ne gördüğü hakkındaki belleğinin, yaşama dönme sırasında gerçekte başından ne geçtiğini tanımlamada tamamen doğru olduğunu anladılar. Yaklaşık üç dakikalık süre boyunca kalbi hiç atmazken bilinçli bir deneyim yaşadığını belirten 57 yaşındaki bir hasta, her üç dakikada bir çalan bir makineden gelen iki bip sesini duyduğunu söyledi. Araştırmacılara göre bu durum, kalp durduktan sonra bile beyninin tümüyle kapanmamış olabileceğini gösteriyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından Stony Brook Üniversitesi Tıp Profesörü ve eski Southampton Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Sam Parnia, “Bu durum çelişkili, çünkü beyin genellikle kalp durduktan sonraki 20-30 saniye içinde işlevini yitirir ve kalp yeniden çalışmaya başlayana dek tekrar eski haline dönmez” diyor. Parnia, olay sırasında beyni zarar gördüğü ya da sakinleştirici ilaçlar kullandığı için, kimi hastaların olayları hatırlayamamış olmasının mümkün olduğunu,  kalp durduktan sonra zihinsel etkinlik gerçekleşmesi durumunun çalışmada görülenden daha fazla hastada olabileceğini de belirtiyor.

Peki diğer biliminsanları çalışma hakkında ne söylüyorlar? Bazı uzmanlar beden ölümünün nasıl gerçekleştiği ve ölüm sürecini geri çevirme olanağı üzerine çalışan “diriltme tıbbı”nda yeni geliştirilen fikirlerle bu çalışmanın örtüştüğünü belirtiyorlar.

New York’taki Mount Sinai’nin Icahn Tıp Fakültesi’nde Yoğun Bakım ve Tıp Enstitüsü Yöneticisi Dr. Stephan Mayer, bu çalışmayı Huffington Post’a “Ölümün siyahla beyaz gibi yaşamla ayrıldığını düşünürdük; ‘bang bang’, öldünüz. Oysa ölüm kocaman bir gri bölgedir. Çok şaşırtıcı şekilde saatler sürebilen, yavaş yavaş gerçekleşen bir süreçtir” şeklinde yorumladı.