Ana Sayfa 173. Sayı Yeni sezona ve döneme hazırlık

Yeni sezona ve döneme hazırlık

354

Sıkıntılı ve zorlu bir döneme başladığımız belli. Bilim ve Gelecek’in 15 yıllık yayım hayatının tamamında olduğu gibi bir dönem daha gerici ve bilim düşmanı bir iktidar altında yol alacağız. Bu durum bir yandan dergimize ve benzeri yayın organlarına büyük görevler yüklüyor, önemlerini artırıyor; ama öte yandan yayım yaşamlarını sürdürmekte ek zorluklar da çıkarıyor.

Elbette zorluklardan yılmak gibi bir seçeneğimiz yok. Bizim gibi yayım organları her zaman çeşitli sıkıntılara ve engellere karşı mücadele ederek yaşamlarını sürdürmüşler. Başka bir açıdan bakıldığında devamlılığımızın garantisidir bu zorluklar ve mücadele. Bir tür aşı olmak gibidir. Bilim ve Gelecek yine çalışanlarının yoğun emekleri ve okurlarının, yazarlarının, dostlarının destekleriyle yoluna kararlılıkla devam edecektir.

Yaz aylarını her zaman yeni sezona hazırlık dönemi olarak değerlendiririz; yine öyle olacak. Son üç dört aydır aslında geleceğe yönelik çok önemli atılımlar gerçekleştirdi Bilim ve Gelecek. İlk olarak dergimiz yeni bir web sitesine kavuştu. Bildiğiniz gibi bu site sadece dergi içeriğini yansıttığımız bir içerikte yayınlanmıyor. Bilim haberleriyle sürekli güncelleniyor ve dergide bulunmayan bazı bölümlere de sahip. Yani dergiden kaynaklanan ama ondan bağımsız bir yayın organı olma yolunda ilerliyor. Bu yolda henüz başlangıç aşamasındayız. İşte önümüzdeki sezon için hedeflerimizden biri web sitemizi çok daha kaliteli ve doyurucu bir hale getirmek, bunun hazırlığı içindeyiz. Bu noktada bir kez daha belirtelim, web sitemizin e-abone sayısını artırmak hayati öneme sahip. Ciddi bir rakama ulaştık, ama yeterli değil. Bilim ve Gelecek web sitemizin şimdikinin 5-10 katı e-aboneye sahip olması gerekir. Bu nedenle okurlarımızdan ricamız bu konuda destek vermeleri, hem e-abone olmaları hem de çevrelerini e-abone olmaya teşvik etmeleri.

İkinci olarak Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın da web sitesini geçtiğimiz ay yayına soktuk. Bu da son derece önemli. Artık tüm okurlarımız kitaplarımıza ve dergimizin eski sayılarına kolaylıkla ulaşabiliyor ve satın alabiliyor. Bu alanda da henüz yolun çok başındayız. Henüz BGK web sitesini yeterli ölçüde duyuramadık ve satış yöntemleri açısından içeriğini zenginleştiremedik. Yaz aylarının önemli görevlerinden biri de bu olacak. Yine okurlarımızdan sitemizin duyurulması yönünde katkı bekliyoruz.

Son üç aydır İstanbul merkez büromuzda 4 tane bilimsel kurs düzenledik. Büyük ilgi gördü ve bizim için önemli bir deneyim oldu. Bu çalışmaya çok önem veriyoruz. Eylül-Ekim aylarından itibaren kurs sayımızı daha da artıracağız ve Bilim ve Gelecek bürosunu bir bilim-eğitim merkezine dönüştüreceğiz. Hemen hemen her akşam çok çeşitli bilimsel alanlarda kurslar düzenlenecek büromuzda. Bunun hazırlığı da sürüyor.

Geçtiğimiz yıl fazla kitap çıkaramadık. Bunun tek nedeni mali güçlükler. Dolara bağlı ekonomi ve kâğıt-baskı giderlerinin nakit olarak istenmesi deyim yerindeyse bizi frenledi. Elimizde hazır ve hazırlığı süren çok sayıda kitabımız var; ayrıca baskısı tükenen ve talep edilen kitaplarımız da var. Mali sorunları çözmek için çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki sezon kitap yayımcılığında tekrar bir atılım yapmayı hedefliyoruz.

***

Elinizdeki sayının içeriği son derece zengin. “Rüya Dosyası”, tıpkı geçtiğimiz sayının “Aşı Dosyası” gibi konunun uzmanı ekipler tarafından hazırlandı ve sağlam bir dosya oldu. İlgi ve merakla okunacağını düşünüyoruz.

Dikkat çekmek istediğimiz diğer bir makale Kubilay Hoşgör’ün “Viral bir fenomen olarak kültür” başlıklı tartışma yazısı. Hoşgör, evrim kuramı içinden kültür olgusunu açıklamaya uygun bir mekanizma çıkıp çıkamayacağını ve kültürel evrimin mekanizmalarını tartışıyor. Son derece ilginç ve zihin çalıştıran bir makale. Özellikle okunmasını ve tartışılmasını öneriyoruz.

Dostlukla kalın…

 

 

Önceki İçerikDünya üzerindeki nehirler, tahminlerimizden daha fazla alan kaplıyor!
Sonraki İçerikNörobilimsel açıdan rüya