Ana Sayfa Bilim Gündemi 2019 yılının Temmuz ayı, tarihin en sıcak ayı olarak kaydedildi

2019 yılının Temmuz ayı, tarihin en sıcak ayı olarak kaydedildi

1062

Gezegenin birçok bölgesi, Temmuz ayında eşi benzeri görülmemiş bir sıcak yaşadı. 2019 yılı Temmuz ayı sıcaklıkları, kaydedilmiş en yüksek sıcaklığa sahip ayda gözlenen sıcaklıkların ötesine geçti. Bu rekor sıcaklıklar nedeniyle Kuzey Kutup Bölgesi ile Güney Kutup Bölgesi’ndeki buzla kaplı alanlarda tarihi seviyelerde erime yaşandı. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından hazırlanan yeni rapor, 2019 yılının Temmuz ayının sıcaklık rekoru kırdığını ortaya çıkardı.

Rakamlar ile iklim değişikliği ve aşırı ısınma: Temmuz 2019
En sıcak 10 temmuzdan 9’u, 2005 yılından bu yana gerçekleşti. Özellikle de son beş yılda en sıcak 5 temmuz ayı ard arda sıralandı. Geçtiğimiz temmuz ayı aynı zamanda üst üste yaşanmış en sıcak ayların 43. olanı ve yine aynı ay, küresel sıcaklık değerlerinin ortalamanın üstünde seyrettiği 415. aydı.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin Çevresel Bilgi Merkezi’nde çalışma yürüten biliminsanları tarafından yapılan yeni çalışmaya göre, küresel sıcaklık ortalaması Temmuz ayında 1.71 derece artış gösterdi. 20. yüzyılın en yüksek sıcaklık ortalaması olan 60.4 dereceyi geçen 2019 yılı Temmuz ayı sıcaklık ortalaması ile aynı ayın 140 yıl önceki sıcaklık rekoru da güncellenmiş oldu. Böylece aynı zamanda da yakın dönemin en sıcak temmuzu yaşanmış oldu.

Ocak ayından Temmuz ayına kadar geçen süreç; 2017 yılındaki sıcaklık değerlerini, en sıcak dönemler sıralamasında ikinci sıraya yerleştirecek bir sıcaklık üretti. Bu sıcaklık değerleri ile, 20. yüzyılın sıcaklık ortalamasının 1.71 derece üzerine çıkıldı ve yeni bir rekora imza atıldı.

Dikkat çekici istatistikler ve gerçekler:
2019 yılı; Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Avustralya, Yeni Zelanda, Afrika’nın güney yarısı, Pasifik Okyanusu’nun batısı, Batı Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu için bugüne kadarki en sıcak yıldı.

Buzul kaplı alanlarda rekor seviyelerde erime

Kuzey Kutup Bölgesi’nde gözlenen ortalama buzul kütlesinde Temmuz ayı içerisinde rekor seviyede azalma gözlendi, buzul kütlesinde ortalamanın yüzde 19.8 altına kadar düşüş yaşandı. Böylece, Temmuz 2012 öncesindeki düşüş seviyeleri de aşıldı.

Aynı şekilde Güney Kutup Bölgesi’nde bulunan buzul kütlesinin kapladığı alan, 1981-2010 yılları arasındaki ortalamanın yüzde 4.3 oranında altındaydı. Ayrıca bu bölgede de buzul kütlesindeki küçülmeye ilişkin 41 yıllık rekor kırılmış oldu.


Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190815130854.htm

* Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin raporunun tamamına ulaşmak için ziyaret edilebilir: https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201907

Önceki İçerikEvrende yaşam nerelerde ortaya çıkabilir? Yaşanabilir bölge nedir?
Sonraki İçerikAğrıya duyarlı yeni bir organ keşfedildi
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.