Ana Sayfa Bilim Gündemi Kısa kuyruklu kalamarlar yumurtalarını bakteriyle koruyor

Kısa kuyruklu kalamarlar yumurtalarını bakteriyle koruyor

1405
Hawaii kısa kuyruklu kalamarının yumurtalarını ve yavrularını korumak için gizli bir silahı var: mantarla savaşan bakteriler! © M. McFall-Ngai/ PlosBiology 2014

Kötü yumurtaya denk geldiğimizde genellikle ilk suçladığımız canlılar bakteriler olur. Fakat bazı bakteriler kısa kuyruklu kalamarların yumurtalarını taze tutmasına yardımcı olmakta.

Spencer Nyholm’ın 9 Temmuz’da Faydalı Mikroplar Konferansı’nda sunduğu bildiriye göre, Hawaii kısa kuyruklu kalamarının (Euprymna scolopes) dişisi tarafından salgılanan ve yumurtaları sarıp sarmalayan jölemsi yapının içerisinde bulunan bakteri, Fusarium keratoplasticum adı verilen mantarla savaşabiliyor.

Yardımcı nidamental bez olarak adlandırılan özel bir organ, sadece dişi kısa kuyruklu kalamar ve diğer kafadanbacaklılarda bulunur. Organ, çoğunlukla Rhodobacteraceae ve Verrucomicrobia bakteri çeşitlerini barındırır ve yumurtaların mikroplarla zenginleştirilmiş kalın bir jöle tabakası ile kaplanmasını sağlar.

Storrs’daki Connecticut Üniversitesi’nden Nyholm ve arkadaşları, bakterileri öldürmek için kalamar yumurtalarını antibiyotiklerle tedavi ettiler. Tedavi edilen yumurtalar mantar yüzünden parlaklığını yitirdi ve gelişmekte olan embriyolar çok geçmeden öldü.

Araştırmacılar, yardımcı nidamental bezden gelen bakterilerin daha önce hiç tanımlanmamış olanlar da dahil olmak üzere, birçok antifungal kimyasal ürettiğini keşfetti. Bu antifungal kimyasalların bazıları, insanlarda enfeksiyonlara neden olan bir mantar türü olan Candida albicans de dahil olmak üzere bazı bakterilerin ve mantarların büyümesini de önledi. Nyholm, kalamar bakterilerinin bir gün yeni tür doğal antibiyotik ve antifungal ilaçların kaynağı olabileceğini söylüyor.

KaynakScıence News
Önceki İçerikKançiçeği, iklim değişikliği yüzünden kral kelebeklerinin kâbusu oldu
Sonraki İçerikDoğmadan ölen gezegenler