Ana Sayfa Bilim Gündemi Qinghai-Tibet Platosu’ndaki buzullar, son 50 yılda yüzde 15 küçüldü

Qinghai-Tibet Platosu’ndaki buzullar, son 50 yılda yüzde 15 küçüldü

1323

Qinghai-Tibet Platosu ve komşu bölgelerdeki buzulların son 50 yılda yüzde 15 oranında küçüldüğü ifade ediliyor.

Çin’in ikinci kapsamlı bilimsel keşif heyeti olan Qinghai-Tibet Platosu’nun başbilimcisi Yao Tandong, kutup bölgelerindeki donmuş toprak anlamına gelen “permafrost”un yüzde 16 oranında azaldığını duyurdu.

Aynı zamanda Çin Bilimler Akademisi’nde (CAS) akademisyen olan Yao, yükselen sıcaklıkların bir sonucu olarak eriyen buzulların, gölleri genişlettiğini ve bölgeden gelen nehirlerdeki su akışını arttırdığını, bir kilometrekareden büyük göllerin sayısının 1081’den 1236’ya yükseldiğini söyledi.

Yao, “Daha yüksek sıcaklıklar su kaynaklarını çoğalttı, ancak bu platonun daha önceki dengesini bozdu ve buzul çökmeleri de dahil olmak üzere daha sık felaketlerin yaşanmasına sebep oldu” diyor.

Haziran 2017’de Çin, 40 yıldan uzun bir süre sonra ikinci kapsamlı bilimsel keşif seferini Qinghai-Tibet Platosu’na başlattı.

CAS’ın Tibet Platosu Araştırma Enstitüsü’nden Piao Shilong, platodaki bitki örtüsünün Çin’deki kara karbondioksitlerinin yüzde 15 ila 23 azalmasına katkıda bulunduğunu, ancak eriyen permafrostun daha önce buzullarda kısılmış karbonu açığa çıkarabileceğini ve böylece iklimsel ısınmayı daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor.

Bununla birlikte; alpin ağacı hattı son yüzyılda ortalama 29 metre yükseldi ve platodaki bitki örtüsünü iyileştirdi. Ancak yükselen alpin ağacı hattı, alpin çalılar için daha küçük büyüme alanı anlamına gelebilir; bu nedenle Piao, yüksek bölgelerde yaşayan türlerin yok olma riskine de dikkat çekiyor.

Piao, iklim ısınmasının platodaki önemli bir ürün olan yayla arpasının büyümesini de etkileyebileceğini söyleyerek “Yerel tarım sektörünün iklim ısınmasından kaynaklanan zorluklarını ele almak, gelecek için önemli ve acil bir görev” uyarısında bulunuyor.

Haziran 2017’de Çin, 40 yıldan uzun bir süre sonra ikinci kapsamlı bilimsel keşif seferini Qinghai-Tibet Platosu’na başlattı. 5 ila 10 yıl sürecek keşif seferi, geçtiğimiz yıllarda oluşan iklimsel, biyoçeşitliliksel ve çevresel değişimleri incelemeyi amaçlıyor.

Kaynak

http://english.cas.cn/head/201809/t20180907_197146.shtml

Önceki İçerikDahilik mi, delilik mi? Şizofreni nedir?
Sonraki İçerikKendisi kadim, yanıtı gelecekte olan soru: Konfüçyüs mü haklıydı, Lao Tse mı?