Ana Sayfa Bilim Gündemi Yüksek insülin düzeyi ile pankreas kanseri arasında bir bağlantı var!

Yüksek insülin düzeyi ile pankreas kanseri arasında bir bağlantı var!

1914
0

British Kolombiya Üniversitesi’nde çalışma yürüten biliminsanları ilk defa, yüksek insülin düzeyleri ile pankreas kanseri arasında bir bağlantı olduğunu gösteren bir çalışma yaptı. 5 Ağustos günü Cell Matabolism’de yayımlanan çalışmada araştırmacılar, pankreas kanseri olmaya yatkın farelerde hastalığın gelişmesinin önlenip önlenmeyeceğini gözlemlemek için insülin seviyelerini düşürüldü. Çalışma ile birlikte insülin seviyesinin düşürülmesinin farelerde hastalık gelişimini önlediği gözlendi. Çalışmanın çıktıları, insanlarda pankreas kanserinin erken evrelerde teşhis edilmesi ve kansere yönelik önlemler için umut vaat ediyor.

Araştırmanın yürütücülerinden James Johnson, “Pankreas kanseri oldukça geç aşamalarda fark edilebiliyor. Bu durum da onu, ölümcül kanser hastalıklarından biri yapıyor” dedi ve ekledi: “Kanser hastalığının teşhis edilmesinin ardından geçen 5 yıllık süre içerisindeki sağkalım oranları yüzde 5’in altında. Ayrıca hastalığın etkisi, obezite ile birlikte artış gösteriyor.”

Bu noktada, vücudun kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için ürettiği hormonlardan biri olan insülinin haddinden fazla üretilmesi ile ortaya çıkan “Hiperinsülinemi” hastalığına odaklanalım. Bu hastalık, obezite hastası yetişkinlerin üçte birinde yaygın bir biçimde görülen ve diyet ile yaşam tarzı gibi faktörler tarafından düzenlenebilen bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Üniversitenin Hücresel ve Fizyolojik Bilimler bölümünde çalışmalarını sürdüren Yardımcı Doçent Jamel Kopp, “Hiperinsülinemi ile pek çok kanser türü arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı. Meme kanseri de dahil olmak üzere pek çok kanser ile arasındaki ilişki tanımlandı ancak özellikle de pankreas kanseri ile bu hastalık arasında sıkı bir bağ olduğu ortaya çıkarıldı” dedi ve ekledi: “Bu çalışma, bu alana dair yapılmış ilk çalışma ve biz bu hipotezi test eden ilk ekibiz.”

İnsülin metabolizmasındaki dengesizlik, dışarıdan takviye ile düzenlenebiliyor

Çalışmanın yürütücülerinden doktora öğrencisi Anni Zhang, çalışmaya ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Pankreas kanseri gelişmeye yatkın olan bir fare türü ile yüksek insülin seviyelerine çıkamayan bir fare türü seçildi. Bu türlere ve kontrol farelerine bir yıl boyunca, insülin seviyesini arttıran ve pankreas kanserine yatkınlığı artıran bir tür diyet verildi. Bir yıllık çalışmanın sonucunda, düşük insülin seviyesine sahip farelerin pankreas kanserinden korunduğu ortaya çıkarıldı” dedi.

Konuya ilişkin açıklamalarına devam eden Johnson, “Düşük insülin düzeyi, pankreasta kanserli hücre gelişiminde azalmaya neden oldu” dedi. Kopp ise, “Bunun diğer kanser türleri için de geçerli olduğunu söylemekte bir sıkıntı görmüyoruz” açıklamalarında bulundu ve ekledi: “İnsanlarda pankreas kanserinin yüzde 90’ında benzer mutasyonlar görülmektedir.”

İnsülin düzeyi ile kanserleşme arasındaki bağlantıyı inceleyen biliminsanları, bu noktada ileri bir adım daha atma isteği içindeler. Şimdi, insülin düzeyi düşürüldüğünde pankreas kanserinin daha sonraki aşamalarında olumlu yönde bir etki olup olmadığını araştırmak istiyorlar.

Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2019-08-high-insulin-production-contribute-pancreatic.html