Ana Sayfa Bilim Gündemi Buzul çağının en şiddetli olduğu dönemlerde canlılar nasıl hayatta kaldı?

Buzul çağının en şiddetli olduğu dönemlerde canlılar nasıl hayatta kaldı?

1954
0

McGill Üniversitesi’nde çalışma yürüten biliminsanları tarafından yapılan yeni çalışmada, toprak tabakasına sahip bölgelerde buzulların erimesiyle oluşan suyun bu dönemde ökaryotların yaşamının devam edebilmesi için oldukça önemli bir konumda olduğu ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılar bu çalışmada, dönemin çevre koşullarını anlayabilmek için Avustralya, Namibya ve Kaliforniya’da bulunan buzul birikintilerinden kalma kayalıklarda incelemelerde bulundu. Biliminsanları, jeolojik haritalar yardımıyla kaya oluşumlarını analiz ettiler. Araştırmacılar, bu kayalarda bulunan yüksek oranda demirin kimyasal yapısını da analiz ederek yaklaşık 700 milyon yıl önce okyanuslarda bulunan oksijen miktarını tahmin edebildiler ve ortamda bulunan oksijen miktarının deniz yaşamı üzerindeki etkilerini araştırabildiler.

Veriler, derin donma sırasında okyanus canlılarının çoğunun oksijen eksikliği nedeniyle yaşamlarını sürdüremeyeceklerini ortaya koyuyor olmasına rağmen, toprak yüzeyinde buz tabakalarının bulunduğu alanlarda meydana gelen erimenin oksijen kaynağı olarak iş görecek olan suyu oluşturduğunu göstermektedir. McGill Üniversitesi’nden Maxwell Lechte, “’Buzul oksijen pompası’ olarak adlandırdığımız şey, buza hapsolmuş hava kabarcıklarının erime sırasında su ile birlikte buz tabakasından kopmasıyla oluşuyor. Böylelikle su, oksijence zengin bir hale geliyor” dedi.

Yaklaşık 700 milyon yıl önce, gezegenimizin tarihindeki en şiddetli buzul çağı yaşandı ve bu durum gezegen üzerindeki canlı yaşamını tehdit etti. Daha önceki araştırmalar, oksijene bağlı olarak yaşayan canlıların buzulların erimesiyle oluşan su birikintilerinde yaşamlarını sürdürmüş olabileceğini ortaya koymuştu. Ancak bu çalışma buzul çağındaki oksijenli yaşama dair yeni kanıtlar sunuyor. Çalışmanın yürütücülerinden olan Lechte, “Küresel ölçekte yaşanan buzul çağı, karmaşık yapıdaki hayvanların evriminden önce meydana geldi. Bu sert koşullar, hayvanların çeşitlenmelerini teşvik etmiş olabilir” açıklamalarında bulundu.

Araştırma oksijen mevcudiyetine odaklanırken, ilkel ökaryotların buzul çağının çetin koşullarında hayatta kalmak için besin tüketimine ihtiyaç duyduklarına da dikkat çekiyor. Buzullarla kaplı bir ortamda besin maddelerine ulaşımın nasıl sağlandığının aydınlatılması için ise daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Kaynak: https://phys.org/news/2019-12-unravels-mystery-early-animals-survived.html