Ana Sayfa Bilim Gündemi Hücrelerimize benzer yapıda bulunan sentetik hücre üretildi

Hücrelerimize benzer yapıda bulunan sentetik hücre üretildi

1558

Penn State Üniversitesi’nden biliminsanları, sentetik hücreler üzerinde yaptıkları yeni çalışmayla bu tür hücreler için yeni özellikler geliştirdiler. Buna göre, biyouyumlu ve enzimatik olarak aktif olan protoseller oluşturmak artık mümkün.

Canlı hücrelerin laboratuvarda yetişmesi zordur, bu nedenle araştırmacılar bazen sentetik hücrelerle çalışabilirler. Ancak bu tür hücreler, gerçek hücre özelliklerine sahip olmadıkları için araştırmalar sırasında çeşitli kısıtlamalarla karşılaşılır.

Kimya mühendisliği profesörü Darrell Velegol, “Hücre araştırmalarının zorluklarından biri, kontrollü deneylerin yapılmasıyla ilgili. Özellikle yüzey enzim aktivitesi nedeniyle hücre üzerinde kontrollü deneyler yapmak bazen çok zor” dedi ve ekledi: “Araştırma ekibi her şeyi yapmayan yapay bir hücre oluşturmanın basit bir yolunu geliştirdi ancak bu hücreler aktif olarak hareket edebiliyor. Bu hücrelerin nasıl hareket ettiği, özellikle de enzimlerin aktivitesinin hücre hareketine nasıl etki ettiği anlaşılmıyor.”

Kimya alanında çalışma yapan Subhadip Ghosh, “Son on yılda yapılan benzer deneylerde, polimerik veziküler adı verilen yapıların içerisine yerleştirilen enzimler vardı. Ancak bu deneyler, bizim protokollerimizle biyolojik açıdan benzerlik göstermedi.

Enzimatik olarak aktif protokoller üretme yeteneğine sahip olmak yeni fırsatlar açar. Canlı hücreleri taklit eden yapıları kullanan araştırmacılar, aktif membran dinamiklerini ve hücresel hareketi yöneten temel mekanizmaları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Enzimlerin hücre hareketine nasıl etki ettiği de dahil olmak üzere pek çok konuda sınırları belli olan bir anlayışa sahibiz. Ancak araştırmacılar, çalışmalarının gelecekteki tıbbi çalışmalar için önemli etkileri olabileceğine inanmakta.

Kaynak: https://m.phys.org/news/2019-12-artificial-cells-real.html

Önceki İçerikDindarlar daha mı ahlaklı?
Sonraki İçerikBilimin Öncüleri: Niels Bohr (1885 -1962)
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.