Ana Sayfa Bilim Gündemi Yaş tayini çalışmalarında yapay zeka kullanmak

Yaş tayini çalışmalarında yapay zeka kullanmak

378
0

Çin ve ABD’de çalışma yürüten biliminsanları, geçmiş dönemleri daha iyi anlamamızı sağlamak için makineleri kullanmanın yeni bir yolunu geliştirdi.

Biliminsanları geçmiş dönemler hakkında bilgi edinebilmek için genellikle fosil kalıntılarını kullanır. Bu fosil kalıntıları üzerinden fosillerin çıkarıldıkları bölgedeki kayaların da yaş tayini yapılır, çünkü kayaların yaşını belirleyebilmenin daha doğrudan bir yolu yoktur. Örneğin biliminsanları, belirli bir dinozora ait fosil kalıntılarının bulunduğu bir bölgeden elde ettikleri kayaları tarihlendirmek için fosil kalıntıları üzerinde yaş tayini yapmaktalar. Kayaların yaş tayinlerinde başvurulan bir metot olan bu analiz yönteminin bir dezavantajı vardır. Özellikle de kitlesel yok oluşların gerçekleştiği dönemlere dair net bilgiler elde edemememize neden olur bu yöntem. Science dergisinde yayımlanan çalışmaya göre ekip, geçmişe ait kalıntıları analiz etmek için bir metot kullandı.

Yaklaşık 10 yıl önce bir grup matematikçi, yüz binlerce deniz ve kara fosili üzerinde analiz yapabilmek ve bir biyolojik zaman çizelgesi oluşturabilmek için yeni bir yaklaşım geliştirdi. Geliştirdikleri yöntem ile milyonlarca yıllık zaman dilimini küçük evrelere ayırarak tarihin hangi evresinde hangi yok oluşların gerçekleştiğini daha iyi analiz edebileceklerdi ancak bu yöntem pratik kullanım açısından zordu. Biliminsanları yeni çalışmalarında bu zorluğun üstesinden gelmek için yapay zeka kullandılar.

Araştırmacılar yaklaşık 300 milyon yıllık veriyi makinelere yüklediler ve bir zaman çizelgesi elde ettiler. Tianhe-2 bilgisayarı kullanılarak yapılan çalışmaların tarihlendirme çalışmalarında yapay zeka kullanımı için ön açıcı çalışmalar olacağı belirtilmekte.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-01-machine-fine-tune-views-ancient.html