Ana Sayfa Bilim Gündemi Retinanın doğal yapısını taklit edebilen yapay göz geliştirildi

Retinanın doğal yapısını taklit edebilen yapay göz geliştirildi

1099

Hong Kong’daki araştırmacılar, insandakine benzer bir yapıya sahip olan yapay göz geliştirdiler. Yapay gözün ilerleyen çalışmalarda daha da geliştirilebileceği düşünülüyor.

Yapay gözün yarı küresel retinası, insan gözündeki fotoreseptörleri taklit eden, perovskitten yapılmış ışığa hassas nanoteller içerir. Fotoreseptörler, insan gözüne geniş bir görüş alanı, yüksek çözünürlük ve ışığa karşı yüksek hassasiyet sağlar.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Leilei Gu ve meslektaşları, fotoreseptörlerin mekanizmalarının sentetik göz içerisinde üretilebilmesinin büyük bir aşama olduğunu ama şeklinin ve bileşiminin zorlayıcı olması nedeniyle retina üretiminin bu çalışmaya kadar gerçekleştirilemediğini ifade ediyor.

Nature’da yayımlanan araştırmaya göre, üretilen yapay göz üç harfin (E, I ve Y) yer aldığı görselleri “görebildi”. Bu aşmadaki çözünürlük çok iyi değildi. Araştırmacılar nanotellerin yoğunluğunun artırılabileceğini ifade ediyor. Öyle ki bu artış insan gözündeki fotoreseptörlerin yoğunluğunun 10 katından daha fazlaya bile ulaşabilir. Böylelikle tasarımın insan gözünden daha iyi bir çözünürlüğe sahip olma potansiyeli de vardır.

Araştırmacılar makalelerinde özellikle robot teknolojisi ile insansı robotlar yapılabilmesinde görüş sisteminin etkili olabileceğini düşünüyor ve gelecek on yıl içinde günlük yaşamda yapay ve biyonik gözlerin yaygın kullanımına tanık olabileceğimizi ifade ediyor.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/technology/robotics/do-you-see-how-i-see/

Önceki İçerikKelebekler kuşlara yem olmaktan nasıl kurtuluyor?
Sonraki İçerikDeniz yılanlarının 15 milyon yıllık evrimi: Değişken ışık seviyelerine uyum
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.