Ana Sayfa Bilim Gündemi Güneş aktivitesinin değişimi gezegenimizin geleceğini nasıl etkileyecek?

Güneş aktivitesinin değişimi gezegenimizin geleceğini nasıl etkileyecek?

1264

Güneş’in 11 yıllık her bir dönemdeki doğal iniş çıkışları 1950’lerden bu yana izlenmektedir. Bu gözlem ile birlikte, 1880’den beri yapılan güneş enerjisi analizleri bir grafikte birleştirilmiş ve grafik üzerinden yapılan çıkarsamalar ile güneş aktivitesinin gelecekteki durumunun iyileştirilmesi için çeşitli öneriler geliştirilmiştir. Grafikte 1880’den beri Dünya’nın aldığı güneş enerjisi miktarı (W/m2) ile atmosfer sıcaklığı (C°) gösterilmiştir. 1950’lerden bu yana ise atmosferdeki sıcaklık artışları da grafikte gösterilir hale gelmiştir.

Güneş aktivitesi ile gezegenimize gelen güneş enerjisi arasında doğru orantı vardır: Güneş aktivitesinin artması ile Dünya’ya gelen güneş enerjisi de artmaktadır, güneşin aktifliği azaldığında gelen enerji de azalmaktadır. Bazı bilim insanları tarafından son dönemdeki güneş aktivitesi azalmasının önümüzdeki birkaç 10 yıllık sürede “önemli bir soğumaya” (Grand solar minimum) sebep olacağı öne sürülmüştür.

Ancak güneşten gelen enerjinin azalmasına bağlı olarak atmosfer sıcaklığındaki azalma ile fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan sıcaklık artışının dengelenmesi mümkün değildir. Çünkü fosil yakıtlardan kaynaklanan ısınma “Solar minimum”dan 6 kat daha fazladır. Ancak bu dengenin sağlanması, gezegenimiz üzerindeki türlerin yaşamını sürdürebilmesi açısından önemlidir.

Güneş aktivitesindeki azalma ile Dünyaya gelen güneş enerjisinin 0,1 W/m2 azalacağı tahmin edilmektedir. Bu azalmanın sebep olacağı sıcaklık gerilemesinin ise ancak 3 yıllık CO2 artışı ile oluşacak sıcaklık yükselmesine denk gelebileceği belirtilmektedir. Bu değerlendirmeye göre; güneş aktivitesindeki gerilemenin, fosil yakıtların yakılması ile salınan CO2 ve onun sebep olduğu sıcaklık artışını dengelemesi mümkün görülmemektedir. Bu durumda Dünya atmosferinin ısınmasını ve iklim değişimini önlemenin tek yolu fosil yakıtların kullanımının kısıtlanmasıdır.

** M. Doğan Kantarcı’nın NASA’nın 13.02.2020 tarihli grafiği üzerine notlarından derlenmiştir.

Önceki İçerikBatı Uygarlığı büyük suçlar işleyeceği Amerika’ya onunla ayak bastı…
Sonraki İçerikTüberküloz etmeni olan bakteriler birlik halindeyken daha uzun süre hayatta kalıyor