Ana Sayfa Bilim Gündemi Kanserle mücadelede bağışıklık sistemini “eğitmek” için yeni bir model geliştirildi

Kanserle mücadelede bağışıklık sistemini “eğitmek” için yeni bir model geliştirildi

483

Icahn Tıp Fakültesi’nden biliminsanları tarafından geliştirilen yeni kanser immünoterapisi (bağışıksal sağıltım, bağışıklığı artırıcı tedavi) türü, tümör hücrelerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için doğuştan gelen (doğal) bağışıklık sistemini eğitiyor. Bu immünoterapiye tedavi edici bir bileşenle eşlenen moleküllerin kullanıldığı, biyomühendislik ürünü olan nanobiyotikler aracılık ediyor.

Ekim ayında Cell dergisinde yayınlanan çalışma, kanser tedavisi için “eğitilen” bağışıklık sisteminin başarılı ve güvenli bir biçimde oluşturulabileceğini gösteriyor. Söz konusu immünoterapi, bağışıklık sistemi için önemli noktalardan olan kemik iliğini hedefler ve burada eğitimli bağışıklık adı verilen bir süreci başlatır. Bu işlem, kemik iliğindeki öncül (progenitör) hücreleri kanserli hücre veya dokuların büyümesini durduran “eğitimli” bağışıklık hücreleri üretecek şekilde yeniden programlayabiliyor.

Biliminsanları, standart kanser tedavisinin bir parçası olarak hâlihazırda kullanılan immünoterapilerin sınırlılıkları olduğunu ancak geliştirilen eğitimli bağışıklık yaklaşımının, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra bağımsız bir kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca araştırmacılar çalışmaları ile, hem eğimli bağışıklık hem de kanser tedavisi açısından önemli bir ilerleme kaydedilebileceğini ifade ediyor.

Makalenin başyazarı olan, Biyomedikal Mühendisliği ve Görüntüleme Enstitüsü Müdürü Zahi A. Fayad, “Çalışma, immünoterapi alanında bir oyun değiştiricidir” açıklamalarında bulunarak, araştırmanın önemine dikkat çekiyor.

Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-10-scientists-cancer-immunotherapy-immune.html

Önceki İçerikDoğal afetler ‘doğal’ mı?
Sonraki İçerikUygarlıktan Kurtulmak kitabının yazarı Ender Helvacıoğlu, Bahçe Söyleşileri’nde…
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.