Ana Sayfa Bilim Gündemi Yeni çalışma, insanların bitki yaşamı üzerindeki etkisine ışık tutuyor

Yeni çalışma, insanların bitki yaşamı üzerindeki etkisine ışık tutuyor

90
0
Santo Antao (Cabo Verde). Kaynak: Sandra Nogue

Yeni bir araştırma, insanların gezegenin biyolojik çeşitliliğine etkisine yeni bir ışık tutuyor. Araştırmadan elde edilen bulgular, bir ekosistem içerisinde bitki yaşamındaki değişimin, insanların bölgeye yerleşimini takip eden yıllarda önemli ölçüde arttığını ve son 1500 yılda en dramatik değişikliklerin meydana geldiğini göstermektedir.

Biliminsanları, 27 farklı adadan elde edilen 5000 yıl öncesine ait fosilleşmiş polen yapılarını inceledi. Fosilleri analiz ederek, her adanın bitki örtüsünün bileşimini ve polenlerdeki değişimleri belirleyebildiler. Çalışmanın katılımcılarından Dr. Sandra Nogué “Adalar, insan etkisinin ölçülebilmesi için ideal ortamı sağlamaktadır. Çünkü insanların çoğu, iklimin bugünkü koşullara benzer olduğu son 3000 yıl içinde bölgelerine yerleşti. Yerleşimcilerin söz konusu bölgeye ne zaman ulaştığını bilmek, adadaki değişimleri anlamak için fırsat sunacaktır” açıklamasında bulundu.

Science dergisinde yayınlanan sonuçlar, insanların adalara gelişinin bitki örtüsündeki dönüşümü ortalama 10 katına çıkardığını gösterdi. En hızlı değişimler ise, ilk kez 16. yüzyılda iskan edilen Galápagos gibi insanların daha yakın zamanda yerleştiği adalarda meydana geldi. Fiji ve Yeni Kaledonya gibi insanların daha erken dönemde yaşamaya başladıkları bölgelerdeki bitki örtüsünde daha yavaş bir değişim gözlenmekteydi.

Esasen ekosistem değişikliği, depremler, volkanik patlamalar, hava koşulları ve değişen deniz seviyesi gibi bir dizi doğal faktör tarafından tetiklenebilir, fakat araştırmacılar, insanların neden olduğu değişimin tüm bu doğal faktörlerin etkisiyle meydana gelen değişimi aştığını ve genellikle geri döndürülemez olduğunu belirtiyor. Bu nedenle doğa koruma odaklı çalışmalarda, insanların uzun vadeli etkisinin de hesaba katılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Dr. Nogué, “Ekosistemlerin yerleşim öncesi koşullara geri dönmesini beklemek gerçekçi değil. Bulgularımız restorasyon çalışmalarına katkı sağlamaya ve adaların değişime duyarlılığı konusunda daha iyi bir anlayış geliştirmeye yardımcı olabilir” açıklamalarında bulunuyor.

Kaynak: https://phys.org/news/2021-04-reveals-extent-human-impact-world.html