Ana Sayfa Bilim Gündemi Şimdiye kadar bilinen en küçük boyuttaki beyaz cüce keşfedildi

Şimdiye kadar bilinen en küçük boyuttaki beyaz cüce keşfedildi

640
0

Biliminsanları türünün bilinen en küçük üyesi olan bir beyaz cüce keşfetti. Bu beyaz cüce, Ay’dan biraz büyük yapıdadır.

30 Haziran günü Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, keşfedilen beyaz cüce yaklaşık 2100 kilometrelik bir yarıçapa sahiptir. Bu, Ay’ın yaklaşık 1700 kilometrelik yarıçapına oldukça yakındır. Çoğu beyaz cüce, yarıçapı yaklaşık 6300 kilometre olan Dünya’nın boyutuna daha yakın bir boyuta sahiptir. Keşfedilen beyaz cüce ise türünün şimdiye kadar keşfedilen en küçük boyutuna sahip.

Bu beyaz cücenin küçük bir çevreye sahip olması, bu nesnenin güneşin yaklaşık 1,3 katı kütleye sahip olduğunu düşündürmektedir. Böylece bu beyaz cücenin, aynı zamanda, bilinen en büyük nesnelerden birinin kalıntısı olduğu ifade edilebilir. Çünkü beyaz cüceler kütle kazandıkça küçülür. Astrofizikçi Ilaria Caiazzo, beyaz cücenin şaşırtıcı özelliklerinden bir diğerinin hızlı bir biçimde dönmesi olduğunu da belirtiyor.

Bu beyaz cüce her yedi dakikada bir kendi etrafında dönmektedir ve Dünya’nınkinden bir milyar kat daha güçlü bir manyetik alana sahiptir.

Caiazzo ve ekibi, “ZTF J1901+1458” olarak adlandırılan ve Dünya’dan yaklaşık 130 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu yıldız kalıntısını keşfetti. Biliminsanları, iki nesnenin birbirlerinin yörüngesinde dönüp birleşerek ekstra büyük kütleli ve ekstra küçük boyutlu tek bir beyaz cüce oluşturduğunu düşünüyor. Bu yakınsama ile birlikte beyaz cüce de dönüş hareketleri yapmış ve güçlü bir manyetik alan kazanmış olabilir.

Keşfedilen beyaz cücenin “uçlarda yaşadığı” da söylenebilir. Eğer daha büyük bir boyutta olsaydı kendi ağırlığını taşıyamayacaktı ve patlayacaktı. Bu tür nesnelerin incelenmesi, biliminsanlarının bu “ölü yıldızların” sınırlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Kaynak: sciencenews.org/article/white-dwarf-star-smallest-ever-found-moon-size-most-massive