Ana Sayfa Bilim Gündemi Ege’de bir deprem fırtınası 19 aydır sürüyor

Ege’de bir deprem fırtınası 19 aydır sürüyor

256

Ege Denizi’nde Nisiros ve Tilos Adaları arasında uzun süredir yoğun bir deprem etkinliği var. Bu etkinlik 19 ay önce, Ocak 2020’de bazı derin depremlerle başladı (şekildeki yeşil noktalar). Deprem etkinliği bir deprem fırtınası haline dönüşmüş şekilde sürüyor.

CSEM merkezi veri tabanından alınan (https://www.emsc-csem.org/Earthquake/) ve şekilde dış merkez haritası verilen deprem etkinliği 19 aydır sürüyor. Bu deprem fırtınası içerisinde 3 Ağustos 2021 itibariyle büyüklüklerine göre olan deprem sayıları şunlar:

– Büyüklüğü 2.0 olan 1273 adet
– Büyüklüğü 3.0 olan 295 adet
– Büyüklüğü 4.0 olan 36 adet
– Büyüklüğü 5.0 olan 6 adet

Büyüklüğü 2.0’den daha küçük depremlerin sayısı binleri buluyor. Bu etkinlik daha da sürecek gibi. Sismoloji bilimi açısından önemli bir deprem fırtınası örneği.

Nisiros-Tilos Adaları arasındaki deprem fırtınası, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda konumlanmış ve hareket eden bir normal faylanma hareketinin sonucudur. Bu normal fay ile Nisiros ve Tilos adası arasındaki alan kuzeybatı-güneydoğu yönünde genişliyor. Bu genişleme depremleri yaratıyor.

Özellikle Nisiros ve Tilos adalarında yaşayanlar aylardır bu etkinlik nedeniyle sallanıyorlar. Tabi 5.0 ve daha büyük olanlar 50 km ötede olan Datça Yarımadası’nda yaşayanlar tarafından da hissediliyor.

Bu etkinlik Ege Denizi’nde ve Batı Anadolu’da çok sık rastladığımız türden deprem fırtınalarından biri. Bu fırtına daha büyük bir depremle sürer mi? Bunu önceden bilemiyoruz. Genellikle uzun süren deprem fırtınalarında daha büyük bir deprem olma olasılığı çok düşük. Ancak, bu tür deprem etkinliklerinin zaman ve mekân içerisinde değişimini ve yakın çevresindeki faylarla etkileşimini incelemekte yarar vardır.

Önceki İçerikNeden farklı kan grupları var?
Sonraki İçerikUykudaki hareketlerimiz, uyanıkken yaptıklarımızı şekillendiriyor