Ana Sayfa Bilim Gündemi Omikron geçirdiyseniz yeni çıkabilecek varyantlara karşı daha dirençli olabilirsiniz

Omikron geçirdiyseniz yeni çıkabilecek varyantlara karşı daha dirençli olabilirsiniz

307
0
BA.2 alt varyantının yükselişte olduğu Yeni Zellanda'da bir kişi SARS-CoV-2 için sürüntü aldırıyor.

Pandemiden bıkmış olanlar için iyi bir haber var: Yapılan bir çalışmada, Koronavirüs Omikron varyantının yaygın olarak dolaşan BA.1 versiyonuyla gelişen enfeksiyonun, yaygınlığı artan göreceli BA.2’ye karşı güçlü koruma sağladığı gösterildi. Sonuçlar, BA.2’nin BA.1 dalgası yaşayan topluluklarda büyük bir enfeksiyon dalgasına neden olma olasılığının düşük olduğunu gösteriyor. ABD’nin Kaliforniya Eyaleti, La Jolla’daki Scripps Research’ten genom uzmanı Eric Topol, “Okuduğumda, ‘ bu kesinlikle rahatlatıcı bir sonuç’ dedim” diyor. Ön baskı sunucusu medRxiv’de yayınlanan çalışma henüz hakem tarafından gözden geçirilmemiştir.
Omicron varyantı Kasım 2021’de tanımlandığından, BA.1 alt varyantı dünyanın çoğu yerinde egemen oldu. Ancak son birkaç hafta içinde, BA.1’in kardeş alt değişkeni BA.2’ye atfedilebilen vakaların oranı artmaya başladı. İki suş yaklaşık bir yıl önce – bilim adamlarının onları tanımlamasından aylar önce – ayrıldılar ve o zamandan beri önemli genetik farklılıklar biriktirdiler, bu da bilim adamlarını BA.1 enfeksiyonunun BA.2’ye karşı koruma sağlayıp sağlayamayacağını merak etmeye yöneltti. Bu ayın başlarında araştırmacılar, BA.2 alt değişkeninin BA.1’den daha hızlı yayıldığını keşfetti. Ayrıca hamsterlerde (solunum yolu hastalıklarını incelemek için yaygın bir model) BA.1 alt varyantından daha şiddetli hastalığa neden olduğundan vakalarda başka bir artışa neden olacağı endişesi yaratmıştı.
Kopenhag’daki Devlet Serum Enstitüsü’nde moleküler epidemiyolog olan Troels Lillebaek ve meslektaşları, bu tür endişeleri araştırmak için Danimarka’nın kapsamlı tıbbi kayıtlarına girdiler. İki milyona yakın Danimarkalı, Kasım ayının sonundan şubat ayının ortasına kadar COVID-19 için pozitif test etti, ancak yalnızca 1.739 kişi re- enfeksiyon olarak sınıflandırıldı ( iki pozitif test arası 20-60 gün olarak kabul edilmişti). Araştırmacılar, bu insanlardan 263’ünün viral örneklerini sıraladılar ve BA.1 ile bir enfeksiyondan sonra sadece 47’sinin BA.2’ye yakalandığını buldular. Buna karşılık, 140 kişi Delta varyantı ile enfeksiyondan sonra BA.2 ile enfekte olmuştu.

Varyantların düellosu
BA.2 alt varyantı, bu yılın başından beri Danimarka’da giderek çoğalıp şu anda tüm koronavirüs vakalarının yaklaşık %88’ini oluşturur hale geldi. Ancak Lillebaek, BA.2’den önceki BA.1 dalgasının koruma sağladığını söylüyor. “Şu anda felaketi önleyen bir bağışıklık birikimi var.” diyor. Kanada, Vancouver’daki British Columbia Üniversitesi’nde evrimsel biyolog olan Sarah Otto, bu bulguların yakın zamanda yapılan diğer araştırmalarla tutarlı olduğunu söylüyor. Örneğin, iki laboratuvar çalışması, BA.1’e karşı antikorların, hücreleri BA.2 ile enfeksiyondan koruyabildiğini göstermiş ve Birleşik Krallık ‘ta şubat ayı başlarında yapılan bir re-enfeksiyon araştırması da BA.2 enfeksiyonunun bir BA.1’i takip ettiği herhangi bir vaka tespit etmemiştir. Otto, “BA.2 bir topluluğa geç ulaşırsa, BA.1 Omikon dalgası neredeyse bittiğinde, Omikron enfeksiyonu ve/veya hatırlatma dozu yoluyla bağışıklığın BA.2’nin ikinci bir Omikron dalgası sürmesini engellemesi muhtemeldir.” diyor.

Bana bir teselli ve umut ver
Topol, çalışmanın sonuçlarının birçok topluluğun rahatlayabileceği anlamına geldiğini söylüyor. “[BA.2]’nin yeni kötü varyant olduğunu düşünmeyi bir kenara bırakabiliriz. Bunu endişe verici olarak görmüyorum.” diyor. Lillebaek, çalışmanın fazladan bir iyi haber sağladığını söylüyor. Bu da aşıların BA.2 de dahil olmak üzere Omicron’a karşı koruma sağladığı fikrinin desteklendiğidir. “BA.2 ile oluşan bu re- enfeksiyonu ağırlıklı olarak genç, aşılanmamış kişilerde görüyoruz. Bu, aşının size bir miktar koruma sağladığını gösteriyor” diyor.

Kaynak: NATURE