Ana Sayfa Bilim Gündemi 16. Aykut Kence Evrim Konferansı 22-23 Şubat’ta ODTÜ’de gerçekleştirildi!

16. Aykut Kence Evrim Konferansı 22-23 Şubat’ta ODTÜ’de gerçekleştirildi!

Türkiye’nin dört bir yanından bilimseverler, 22-23 Şubat tarihlerinde bir kez daha Aykut Kence Evrim Konferansı’nda buluştu. Bu yıl 16’ncısı yapılan etkinliği düzenleyen ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu Aykut Kence Evrim Konferansı Organizasyon Ekibi, bizleri kırmayıp Türkiye bilim camiası için çok önem arz eden etkinliklerinden olan 16. AKEK’i anlattılar. Öğrenci arkadaşlarımızın yazısını sunuyoruz:

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu tarafından düzenlenen Aykut Kence Evrim Konferansı, Türkiye’nin en önemli evrimsel biyologlarından biri olan ve evrim karşıtlığına karşı yıllarca mücadele veren Aykut Kence’nin onuruna vefatının ardından ismi verilen ve 16 senedir başarı ile sürdürülen bir konferanstır. Aykut Kence Evrim Konferansı, her sene farklı ülkelerden alanında uzman konuşmacıların katılımıyla evrimi, evrim teorisi kavramlarını ve bu kavramlar arasındaki ilişkiyi halka anlatmayı ve evrim hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltmeyi amaçlamaktadır.
Kültürel evrim, paleontoloji, adaptasyon genetiği, sentetik biyoloji, biyoinformatik, viroloji ve temel evrim mekanizmaları başlıca olmak üzere birçok alan üzerinde sunumlar gerçekleştirilen Aykut Kence Evrim Konferansı, oldukça geniş bir alan yelpazesine sahiptir. Konferans; ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Genel ve Akademik olmak üzere iki farklı oturumda gerçekleştirilmektedir. Kemal Kurdaş (Genel) Salonu’ndaki sunumlar genel dinleyici kitlesine hitap etmekte olup yabancı dildeki sunumlar eşzamanlı çeviri ile gerçekleştirilmektedir. A (Akademik) Salonu’nda ise konuşmacılarımız son dönemde çalıştıkları konular ve projeler üstünde durmaktadır. A Salonu’nda gerçekleşen sunumlar tamamen İngilizce sunumlardan oluşmaktadır.
Konuşmacıların Genel ve Akademik Salon sunumlarına ek olarak, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi fuaye alanında, Aykut Kence Evrim Konferansı’nda görev alan gönüllü öğrencilerin hazırladığı Primat Evrimi ve Jeolojik Devirler sunumları da gerçekleştirilmektedir.
Bu sene 16. Aykut Kence Evrim Konferansı; evrime, bilime ve bilimin yayılmasına olan karşıt tutuma ve bu tutumun gitgide çoğalmasına rağmen, 22-23 Şubat 2022 tarihlerinde başarıyla gerçekleştirilmiştir. 16. Aykut Kence Evrim Konferansı’nda; Ogün Adebali, Steven Footitt, Emrah Kırdök, Şakir Önder Özkurt, Thomas Zimmermann, Andrés Aravena, Serdar Mayda, Viktor Müller, Ahmet Acar, Ezgi Altınışık, ve Ali Osmay Güre yüzyüze bir şekilde, Kristin Tessmar Raible, Anne Frary, Liming Cai ve Çağlar Akçay ise online bir şekilde konuşmacı olarak yer almıştır. Anne Frary ve Kristin Tessmar Raible’nin sunum videoları konferans esnasında eşzamanlı izletilmiş olup Çağlar Akçay ve Liming Cai’nin sunum videoları ve canlı soru-cevap yayınları Aykut Kence Evrim Konferansı YouTube kanalında yer almaktadır.
Aykut Kence Evrim Konferansı ekibinin evrimi ve bilimi yayma konusunda kararlılığını ve çabasını kanıtlar nitelikte olarak, 16. Aykut Kence Evrim Konferansı’nın Genel Salon sunumları Aykut Kence Evrim Konferansı YouTube kanalında eşzamanlı, ücretsiz ve çeviri destekli bir şekilde yayınlanmıştır. Genel Salon yayınlarına, Jeolojik Devirler sunumlarına, Primat Evrimi sunumuna ve daha birçok farklı içeriğe Aykut Kence Evrim Konferansı YouTube kanalı üzerinden erişilebilmektedir.

16. Aykut Kence Evrim Konferansı Ekibi Anlatıyor!
16. Aykut Kence Evrim Konferansı bu sene 100’den fazla gönüllü öğrencinin özverisi, emeği ve ortak çalışması sayesinde başarıyla gerçekleştirildi. Her ne kadar AKEK; konferansa katılım gösteren bilimseverlerde eşsiz anılar bırakıyor olsa da, bütün bir sene boyunca emek veren gönüllü kişilerde bıraktığı etki çok daha farklı. 16. AKEK ekibinden üç kişiye sizin için sorduk.

AKEK ekibinin bir parçası olmak sizin için ne ifade ediyor?


Merhabalar, ben Okan Berber. Bu yıl 16. Aykut Kence Evrim Konferansı’nda Akademik İlişkiler ve Jeolojik Devirler alt ekiplerinde yer almaktaydım. AKEK benim için bu sene özellikle yüz yüze olması sebebiyle bambaşka bir deneyimdi. ODTÜ KKM’de yaşadığımız deneyimler ve koşuşturmaların da eklenmesiyle beraber harika bir ‘AKEK yılı’ geçirdim. 16. AKEK’te bulunan konuşmacılarımızın hepsi birbirinden donanımlı ve sıcak insanlardı. Ek olarak, jeolojik devirlere ilgi duyan insanlara sunum yapabilmek de oldukça etkileyici bir deneyimdi. AKEK benim için ekip arkadaşlarım ile beraber insanlara bilimi doğru bir şekilde aktardığımız, bilim hakkındaki yanlış düşünceleri ve kalıpları ise yıkmaya çalıştığımız, bir olduğumuzda neler başarabileceğimizi gördüğümüz bir konferanstı. Şartlar uygun olduğu takdirde, gelecek senelerde gerçekleştirilecek olan AKEK’lerde de görev almaya ve katılım göstermeye çalışacağım.

Herkese merhabalar! Ben 16. AKEK Kurumsal İlişkiler ekibinden Zeynep Çınar. Bu yıl AKEK’te ilk defa görev aldım ve bu ekibin bir parçası olmak benim için unutulmayacak bir deneyim oldu. Değerli hocamız Aykut Kence’nin mirası Evrim Konferansı’nı devam ettirebilme şansına sahip olduğum için çok mutlu ve gururlu hissediyorum. Halihazırdaki engellerin ve zorlukların üstüne pandeminin de eklenmesiyle konferansın gerçekleşmesinin ne kadar emek ve ciddiyet gerektiren bir iş olduğunun farkındaydık, bu sebeple yıl boyunca tüm alt ekiplerde özverili bir çalışma yürüttük. Hem konferansa hazırlanırken yaşanan telaşlı ve stresli süreçte birbirimize destek olmanın hem de konferans bittiğindeki mutluluğu ve gururu paylaşmanın hepimizin anılarında özel bir yeri olacağına inanıyorum. Konferansa katılan konuşmacılarımızın ve katılımcılarımızın olumlu dönüşleri ekip olarak ortaya koyduğumuz bunca emeğin kelimenin tam anlamıyla paha biçilemez olduğunu bizlere gösterdi. Konferansa olan ilginiz için minnettarız, 17. AKEK’te görüşmek üzere!

Merhaba, ben Aleyna İrem Çilingir. 16. AKEK’te Akademik İlişkiler, Tasarım ve Sosyal Medya ekiplerinde yer aldım. ODTÜ’ye bu sene girdim ve ilk senemde böyle büyük bir etkinliğin içerisinde yer almak benim için bambaşka bir deneyim oldu. ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu birçok güzel işe imza atıyor fakat benim açımdan AKEK bunların en değerlisi. Ülkemizde evrim ne yazık ki pek değeri bilinmeyen ve göz ardı edilen bir alan. Bu yüzden AKEK, Türkiye için çok önemli bir konferans. Özellikle fuaye alanında katılımcılarımızdan aldığımız geri dönüşler sonucunda; yaptığımız işin ne kadar önemli, gerekli ve özel olduğunu anladım. Bu ekibin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Gelecek AKEK’lerde de görev almak için şimdiden sabırsızlanıyorum.