Ana Sayfa Dergi Sayıları 216. Sayı 50 Soruda dizisi

50 Soruda dizisi

103
0

Bilim ve Gelecek topluluğu birçok başarılı işe imza attı. 18 yıl hiç aksatmadan aylık bir bilim dergisini çıkardı, çıkarıyor. Bilim ve Gelecek Kitaplığı kuruldu ve çok değerli bilim kitapları okuyucuya ulaştırıldı. Ütopyalar Toplantısının organizasyonunu uzun yıllar Bilim ve Gelecek üstlendi. Sayısız bilimsel kurs, toplantı, panel, sempozyum vb. düzenlendi. Temsilcilikler açıldı, Bilim ve Gelecek faaliyeti genç bilim insanı ve popüler bilim yazarı adayları için bir okul oldu. Bütün bu faaliyetler içinde en önemlilerinden biri kuşkusuz “50 Soruda Bilim” kitap dizisidir. Yönetmenliğini Nalân Mahsereci’nin yaptığı ve Türkiyeli seçkin bilim insanlarının kaleme aldığı bu kitap dizisi, dergi ile birlikte Bilim ve Gelecek faaliyetinin lokomotifi durumundadır bugün. 12 yıldır devam eden “50 Soruda Bilim” dizisinin 21. kitabı Prof. Dr. Şefik Şanal Alkan’ın yazdığı “50 Soruda Bağışıklık” iki ay önce yayımlandı ve ilk baskısı hızla tükeniyor. Pandemi sürecini anlayabilmemiz için temel başvuru kitaplarından biridir.
Yayıncılık sektörünün büyük zorluklar yaşadığı bir dönemden geçmemize karşın, imkânlarımızı zorlayarak 50 Soruda dizisini hız kesmeden sürdürmekte kararlıyız. Önümüze birçok proje geliyor ve dizinin yeni kitapları da hazırlanıyor. Prof. Dr. Aslıhan Tolun’un hazırladığı “50 Soruda Genetik” adlı kitap yakında okurlarıyla buluşacak. “50 Soruda Oyun” ve “50 Soruda Kuantum Bilgisayar” konulu çalışmalara start verildi. Henüz proje aşamasında olan birkaç dizi kitabı daha var. Yol alındıkça bu kitaplar hakkında daha geniş bilgi vereceğiz.
50 Soruda dizisi daha şimdiden ciddi bir popüler bilim kütüphanesi oluşturdu. Öte yandan bu dizi ülkemize yeni popüler bilim yazarları kazandırdı ve eminiz daha da kazandıracak. Yeni önerilere açık olduğumuzu buradan bir kez daha ilan edelim. Bilimsel çalışma yaptıkları alanları, alan dışındaki bilim okurlarına da tanıtmak ve bu konular için bir giriş kitabı hazırlamak isteyen bilim insanlarımızın önerilerini ve projelerini bekliyoruz. 50 Soruda dizisi bir aydınlanma etkinliğidir.

***

Elinizdeki sayının kapak dosyası: “Karanlık Madde Nerede?” Cem Oran, Emre Artan, Özgür Can Özüdoğru arkadaşlarımız birkaç aydır bu dosyanın hazırlığını sürdürüyorlardı. Kozmolojinin ve parçacık fiziğinin bu zorlu ve “gizemli” konusu hakkında temel bilgileri ve güncel tartışmaları dosyamızda bulacaksınız.
Savaş -ne yazık ki- tüm sıcaklığıyla gündemimizi belirliyor. Ukrayna yanıyor ve bu savaş yayılma belirtileri de gösteriyor. Bu savaş Rusya-Ukrayna savaşı mıdır, Rusya’nın bir işgal girişimi midir, yoksa daha geniş bir sürecin günümüzde öne çıkan cephesi mi? Önümüzdeki sayılarda bu konuyu daha derinlemesine ele alabiliriz, ama bu sayımızda da Ogan Güner ve Ender Helvacıoğlu’nun yazılarıyla bir giriş yapmak istedik. Umarız tartışılır bu makaleler.
Mehmet Sakınç’ın “Dünya ikliminin tarihi” adlı hacimli makalesi yaşamın evriminin bir başka boyutunu ele alıyor. İzlem Gözükeleş’in bilişim dünyasının popüler ve tartışmalı konusu NFT’yi inceleyen makalesini de özellikle öneriyoruz. Kısacası Nisan ayında yine dopdolu bir Bilim ve Gelecek ile okurlarımızın karşısındayız.

***

Bu ay acı bir haber de aldık. Yazı işleri çalışanımız Özgür Can Özüdoğru dedesi Kazım Kabakcı’yı kaybetti. Özgür’ün ve tüm ailenin acısını paylaşıyor, sabır diliyoruz. Yaşam devam etsin tüm acılara karşın…

Dostlukla kalın…