Ana Sayfa Bilim Gündemi Kuzey Buz Denizindeki buz tabakası rekor miktarlarda eriyor!

Kuzey Buz Denizindeki buz tabakası rekor miktarlarda eriyor!

386
0

Sayılarla:
• Kuzey Kutbu denizi buzu son 18 yılda hacminin 3’te 1’ini kaybetti.
• Kuzey Kutbu buzu 2019’a oranla 2021’de 45.72 cm daha ince.
• Yeni kuzey kutbu kar derinliği, önceki deniz buzu kalınlığı tahminlerinin abartılmış olabileceğini gösteriyor.

WASHINGTON- Büyük ölçüde deniz buzunda devam eden ve çok yıllı buz olarak adlandırılan düşüş nedeniyle geçtiğimiz son 20 yılda, kış deniz buzu hacminin Kuzey Kutbu 3’te 1’ini kaybetti. Ayrıca çalışma gösteriyor ki deniz buzu geçmiş tahminlerden daha ince.
Yeni bir araştırmaya göre yıllar içinde birikmek yerine her yaz tamamen eriyen mevsimsel deniz buzunun yerini daha kalın çok yıllı buz alıyor ve deniz buzu incelme trendlerini tetikliyor.
Kuzey Kutbu deniz buzunun derinliği lidar (ICESat-2) ve radar (CryoSat-2) uydularının verilerine göre ilk defa hesaplandı. Bu kar derinliği ve suyun üstünde açığa çıkan deniz buzunun yüksekliğine ilişkin tahminlerini kullanarak çalışma ICESat-2’nin fırlatılmasından 3 yıl sonra birkaç yıllık kuzey kutbu buzunun kış hacminin %16’sını kaybettiğini ya da yaklaşık yarım metre kalınlığını kaybettiğini buldu. Bilim insanları kar derinliğini ve denizin üzerinde yüzen buzun yüksekliğini kullanarak deniz buzu kalınlığının uydu tahminlerini yapıyorlar. Kar, buzun ağırlığını azaltarak buzun okyanusta nasıl yüzdüğünü değiştirebilir.
Yapılan bu yeni çalışma çalışma radar ve lidar uydulardan alınan yeni kar derinliğini kullanarak buz kalınlığını iklim kayıtlarından önceki kar derinliği ve buz kalınlığıyla kıyasladı. Araştırmacılar kar derinliğinin iklimbilime dayalı tahminleri kullanarak deniz buzu kalınlığının %20’ye kadar (0.2 metreye kadar) yakınsanarak hesaplayabilirler.
Kuzey Kutbu kar derinliği, deniz buzu kalınlığı ve hacmi elde edilmesi en zor 3 hesaplamaydı” diyor kutup araştırmacısı Ron Kwok,
Kar derinliği için lidar ve radar verileri arasındaki farkın birkaç yıllık değerine ilk kez sahip olundu.” Diyor kutup buzu araştırmacısı Robbie Mallet. “ICESat-2’nin nasıl performans gösterdiğine dair gerçekten faydalı bir güncelleme.
Çalışma Kuzey Kutup Denizi buz kalınlığının ve hacimlerinin aylık değişimleri yakalamak ve 2018’den 2021’e kadar olan deniz-buz kalınlık tahminlerini sağlamak için ICESat’tan ve daha yeni ICESat-2 ve CryoSt-2 uydularından elde edilen 18 yıllık deniz-buz gözlemlerini kullandı. 18 yıllık kayıt büyük ölçüde ağırlıklı olarak çok yıllı buzdan ince, mevsimlik deniz buzuna geçişten kaynaklanan yaklaşık 6000 kilometreküp kış buz hacminde bir kayıp olduğunu gösterdi.
Daha eski, çok yıllı buz daha kalın olma eğilimindedir ve bu nedenle erimeye karşı daha dirençlidir. Eski kuzey Kutbu deniz buzunun “rezervuarı” tükendikçe ve mevsimsel buz norm haline geldikçe kuzey kutbu deniz buzunun genel kalınlığının ve hacminin azalması bekleniyor.
Çalışmanın bileşenlerinden Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Jet İtki Laboratuvarı’nda kutup bilimcisi olarak çalışan Sahra Kacimi, “Mevcut modeller yüzyılın ortasına kadar erime mevsiminde hayatta kalabilecek kadar kalın olan eski buzların gittiği Kuzey Kutbu’nda buzsuz yazlar bekleyeceğimizi öngörüyor.” diyor.

Kaynak: EurakAlert!