Ana Sayfa Bilim Gündemi Bosna-Hersek kuvvetli bir depremle sarsıldı

Bosna-Hersek kuvvetli bir depremle sarsıldı

865
0

Atlantik’ten Pasifik okyanuslarına kadar uzanan Alp-Himalaya tektonik kuşağı üzerindeki ülkelerde deprem hiç bitmez. Hissetmediğiniz küçük depremler hep olur. Bazen de kuvvetli ve büyük depremler olur. Bosna-Hersek’de bu deprem kuşağı üzerinde bir ülkedir ve 22 Nisan 2022’de, yerel saatle gece 23:07’de büyüklüğü 5.7 olan oldukça kuvvetli bir depremle ülke sallandı (Şekil 1). Deprem merkezine yakın alanlarda yerin ivme hareketinin şiddeti 0.2 g (ortalama 200 cm/s2) olarak kaydedildi.

Şekil 1. 22 Nisan 2022 saat 23:07’de Bosna-Hersek’te olan 5.7 büyüklüğündeki depremin konumu ve şiddet etkisi (Kaynak:USGS)

Deprem Bosna şehrinde geniş çapta hasar yaptı. Kesin olmayan verilere göre bir kişi öldü çok sayıda yaralı var. Depremin merkezi Mostar şehrinin güneydoğusunda ve 42 km uzakta. Çevre köylerde kayıp ve hasarlarla ilgili incelemeler başladı. Deprem Hırvatistan, Montenegro ve Arnavutluk’ta hissedildi. Depremin 2.6 ile 4.2 arasında değişen 15 tane artçı depremi oldu.

Akdeniz ülkeleri İtalya, Yunanistan ve Türkiye Alp-Himalaya deprem kuşağının en aktif ve deprem bakımından en tehlikeli ülkeleridir (Şekil 2). Bazı depremler 8.0 büyüklüğüne kadar ulaşabilmekte ve büyük hasar ve can kayıplarına neden olmaktadır.

Afrika Levhası’nın yılda 4 mm ile 10 mm gibi değişen hızlarla kuzeye doğru sürekli hareket etmesi nedeniyle oluşan sıkıştırma etkisiyle bu ülkelerde ve çevresinde yaygın depremler olmaktadır. 22 Nisan 2022’de olan 5.7 büyüklüğündeki depremin sismolojik fay mekanizma çözümü Afrika Levhası’nın, Akdeniz’i ve Avrupa Kıtası’nı kuzeye doğru sıkıştırmayı sürdürdüğünü göstermiştir.

Şekil 2. Alp-Himalaya deprem kuşağının Akdeniz bölgesindeki ülkelerde deprem tehlike derecelerinin dağılımı. Kırmızı ve koyu kırmızı renkler deprem tehlikesinin en yüksek olduğu bölgeleri göstermektedir.