Ana Sayfa Bilim Gündemi D vitamini beynin düzgün çalışmasına katkı sağlıyor

D vitamini beynin düzgün çalışmasına katkı sağlıyor

275
0

Tüm dünyada 55 milyon insan demans ile başa çıkmaya çalışıyor. Üstelik Dünya nüfusunun ortalam yaşı yukarılara çıktıkça bu sayının da artacağı düşünülüyor. ABD’de bulunan Tufts Üniversitesi araştırmacıları D vitamininin beyin zarı üzerindeki etkilerini araştırdılar. Özellikle beyin çalışma hızlarında yıllara göre azalış görülen yetişkinleri inceleyen ekip, vücutta daha fazla D vitamini bulunmasının zihinsel çalışma sistemlerini düzenlediğini gördüler. Ekip, çalışmalarının sonuçlarını Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association dergisinde yayımladı.
Çalışmanın özellikle yaşlanan beyinde dışarıdan alınan gıdanın Alzaymır veya demans gibi hastalıklara karşı nasıl koruma sağladığını öğrenmek bakımında önemli olduğunu söyleyen ekip, D vitamininin bağışıklık sisteminden sağlıklı kemiklere kadar pek çok fizyolojik yararı bilinirken, zihin üzerine çalışmaların sürdüğünü belirtiyor. D vitamini bol yağlı balıklarda, süt ve portakal suyu gibi gıdalarda bulunurken, Güneş ışığında bir süre kalmak da D vitamininin vücutta salgılanmasını sağlıyor.
Önceki çalışmaların hep deneklerin kan değerlerindeki D vitamini üzerinden araştırmalar yaptığına dikkat çeken ekip, bu çalışmada doğrudan beyinde D vitamini barınıp barınmadığını incelemiş. Özellikle D vitamininin çalışma hızı azalmaya başlayan beyinde nereye tutunabildiğini görmek istemişler.

Çalışma sonuçları, D vitamininin doğrudan Alzaymır gibi hastalıkları önlediğini ortaya koymuyor, bu konuda daha çok çalışmaya ihtiyaç var. Fakat beynin çalışma fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediği aşikar. Demans pek çok sebepten ötürü tetiklenebilen bir hastalık ve bu hastalığı oluşturan patolojik mekanizmalar tümüyle bilinmiyor. Bu sebeple salt D vitamini edinmeyle çözülebilecek bir hastalık olmadığı da aşikar.
Vücutta D vitamini emilimi ve üretimi, etnik gruplara göre değişiklik gösterebiliyor. Yapılan çalışmaysa genel geçer sonuçlara sahip değil zira örneklerin tamamı Beyazlardan oluşuyor. Araştırmacılar, sonraki çalışmalarında daha çok çeşitli bir grup üzerinden devam ettirmeye niyetliler. Ekip, çalışmalarının gelecekde demans önleyici bir tedavi üretmesini umut ediyor. Fakat konu tedaviden açılmışken, araştırmacılar dışarıdan yüksek miktarlarda sağlanacak D vitamini takviyelerini tavsiye etmiyorlar. 1-70 yaşlarındaki bireyler için tavsiye edilen günlük D vitamini dozu 600 IU, daha yaşlılar içinse 800 IU. Bu tavsiye edilen miktarların üzerine çıkmanın kemiklere, böbreklere ve kalbe zararları olduğu biliniyor.
Çalışmalar, olması gerekenden fazla miktarlarda D vitamininin değil, olması gereken miktarlarda D vitamininin insan beynine iyi geldiğini gösteriyor.