Ana Sayfa 229. Sayı Anadolu kültürlerinde doğurganlık ve ölü gömme kuttörenlerinde kullanılan tarım bitkileri

Anadolu kültürlerinde doğurganlık ve ölü gömme kuttörenlerinde kullanılan tarım bitkileri

Günümüzden 10.000 yıl öncesindeki Anadolu’da filizlenen doğurganlık, ölü gömme ve yeniden doğuş inanç ve ritüelleri benzer biçimlerde günümüzde de devam ettirilmektedir. Tarım bitkilerinden köken alan kültürel süreklilik Anadolu’da çok güçlüdür. Örnekler: nar, buğday, nohut, üzüm, bakla, ayva…

105

Anadolu, tahıl ve baklagiller ile insan yaşamının merkezinde yer alan nar, zeytin ve incir gibi meyve ağaçlarının da dünyaya yayılış coğrafyasında yer alır. MÖ 10.000-5000 arasında filizlenen Neolitik tarım devriminin çekirdek bölgesinde yer alan Anadolu, bünyesindeki doğal yetişen bitkileri kültüre ederek tarım bitkileri ile insanlığı doyurmanın yanı sıra bu bitkilerle ilgili kültürel üst yapıdaki inanç […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.
Önceki İçerikGPT-4 ve lise matematiği
Sonraki İçerik‘Mum söndü’ iftirası