Ana Sayfa Dergi Sayıları 231. Sayı Batı Roma İmparatorluğunun çöküş süreci

Batı Roma İmparatorluğunun çöküş süreci

Roma imparatorluk toplumu yoğun bir iç çürüme içindeydi: Kendi halkının yabancılaşması, memurlarının yozlaşması ve savaş gücünün sayı, etkililik ve moralindeki düşüş. Hem kırda hem de şehirlerde kriz vardı. Zenginler vergi vermekten kaçınıyor, yoksullar ise isyan ediyordu. Doğu, Batı’yı kendi haline bıraktı ve onu kaynak kıtlığı içinde kıvranacağı, yüzyıl sürecek ağır bir ölüme terk etti. Devrimci bir sınıfın olmadığı koşullarda Roma çöktü; cinayet aleti de orduya alınan barbar savaş çeteleri olacaktı.

314
0

Neil Faulkner Okuyacağınız metin, arkeolog ve tarihçi Neil Faulkner’in “Roma: Kartalların İmparatorluğu” adlı kitabının (Yordam Kitap, İngilizceden çeviren: Çağdaş Sümer, 1. basım, Ekim 2015) Batı Roma’nın çöküş sürecinin ele alındığı son bölümüdür. Bu değerli kitabın tamamının incelenmesini tüm okurlarımıza öneririz. Roma’nın çöküş sürecini daha önce Kavimler Göçünü inceleyen yayınımızda barbarların gözünden açıklamaya çalışmıştık. Bu kez […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.