Ana Sayfa Bilim Gündemi Dünya’nın en yoğun Güneş ışını alan yeri Atacama Çölü

Dünya’nın en yoğun Güneş ışını alan yeri Atacama Çölü

Güney Amerika'nın eşsiz çölündeki güneş ışınlarının yoğunluğu, zaman zaman Venüs'e meydan okuacak nitelikte.

200
0
Kuzey Şili'de bulunan Atacama Çölü'ndeki Altiplano Ovası üzerinde bulunan yüksek rakımlı Lejia Tuz Gölü

Adana veya Antalya’yı unutun, Güneş’e ateş etmek isteyenleri Güney Amerika’daki Atacama Çölü’ne bekleriz. Dünya’nın bu sıcak bölgesinde Dünya’ya çarpan Güneş ışınları o kadar yoğun ki, Everest Dağı gibi uç koşullu yerleri bile geride bırakıyor ve hatta zaman zaman Venüs’teki yer koşullarını anımsatıyor.
Uydu raporları gösteriyor ki Şili, Bolivya, Peru ve Arjantin’i kaplayan Altiplano Ovası Dünya’daki en şiddetli Güneş ışığına maruz kalıyor. Fakat uydular gezegenimizin yüzeyine yukarıdan baktıkları için, yeni yapılan bu uydu veri analizi sonuçlarını, yerden ölçümlerle pekiştirmekte fayda var. 2016 yılından beri ovanın Şili’de kalan tarafında Güneş radyasyonu ölçümleri yapan araştırmacı ekibi, 2 konteynerdan oluşan araştırma istasyonlarında kozmik ışın, morötesi ve yakın-kızılötesi Güneş ışınlarını toplamaktalar.

Şili’nin Ant Dağları’nda Güneş Radyasyonu üzerine çalışan bir araştırmacı

Gözlemevinin 5 yıllık veri çıktıları, Atacama Çölü’nün her metrekaresine ortalama 308 watt Güneş enerjisi düşmüş. Bu değer, bu konuda önceki rekor sahibi olan Everest Dağı’nı geçiyor.
Araştırmacılar ayrıca Ocak 2017’de bölgede olağandışı şiddete bir Güneş ışını etkisi de rapor ettiler. 2177 watt’lık bir enerjiyle birkaç dakika süren etkinin, ince bulut tabakalarından saçılan ışınların da yeryüzüne ulaşmasından dolayı oluştuğu düşünülüyor. Bu yakalanan değer, Venüs’te ölçülen ortalama değerlerin de kıl payı üzerinde.