Ana Sayfa 235. Sayı Açık kaynak yazılımdan açık yapay zekâya

Açık kaynak yazılımdan açık yapay zekâya

Tarihinin çok farklı bir döneminde yazılımlara uygulanmak üzere yazılan geleneksel açık kaynak tanımı yapay zekâyı kapsamıyor. Yapay zekâ sistemleri geleneksel yazılımlar gibi çalışmıyor. Farklı geliştirme süreçleri gerektiriyorlar ve şu anda birkaç büyük teknoloji şirketinin elinde bulunan uzmanlaşmış ve maliyetli kaynaklara dayanıyorlar. Bu nedenle, teknoloji tekellerinin tanımladığı ve hakim olduğu teknolojiye anlamlı alternatifler yaratabilmek için açık kaynak YZ’den fazlasına ihtiyacımız var.

74

İzlem Gözükeleş Richard Stallman’ın 40 yıl önce, 27 Eylül 1983’te, gönderdiği bir e-posta tarihin akışını değiştirdi. Stallman, e-posta’da GNU (Gnu’s Not Unix – GNU, Unix Değildir) adlı bir işletim sistemi geliştireceğini ve GNU’yu onu kullanabilen herkese bedava (free) olarak vereceğini yazıyordu. Daha sonra Stallman niyetini özensiz bir şekilde ifade ettiğini belirtecekti: “Kastedilen hiç kimsenin GNU […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.
Önceki İçerikBüyüleyici kanıtlar – 2
Sonraki İçerikSanayi devriminin mimarlığa etkileri
Bilgisayar mühendisi. Dergimizde bulunan, "Bilişim Dünyasından" adlı sürekli bölümün yazarı. İnternet teknolojileri, bilişim, yazılım gibi alanlara dair yazılar yazmakta, seminerler vermekte.