Ana Sayfa Dergi Sayıları 237. Sayı 2023’te bilimin satırbaşları

2023’te bilimin satırbaşları

Savaş, pandemi, deprem, seçimler, küresel ekonomik durgunluk… Bir yandan da teleskoplar, kuantum bilgisayarlar, genom çalışmaları... İnsanlık içinde bulunduğumuz çelişkilerle dolu sistemin tüm karanlığına rağmen bilimin mum ışığını canlı tutmaya devam ediyor. 2023’e damgasını vuran ve bilim kamuoyunda “altın çağ”ını yaşadığı söylenen yapay zekâ çalışmaları ilerlemeye devam ediyor, bir yandan da bu yapay zekâ teknolojilerini araç olarak kullanan çalışmalar da artışta. Uzay teleskoplarımız sıra dışı gözlemler yapmaya devam ediyor, kuantum bilgisayar teknolojileri ilerliyor ve pek çok biyolojik mekanizmaya dair önemli çalışmalara imza atılıyor. İşte sizler için derlediğimiz 2023’ün satırbaşları.

88
0

Özgür Can Özüdoğru Bilim dünyası 2022’den 2023 yılına, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Batı bilim kurumlarında adeta bir cadı avına dönüşen boykotlarla geçmişti. Almanya-Rusya ortaklığıyla geliştirilmiş uzay teleskobu eROSITA’nın uyku moduna alınması, CERN’deki Rus öğrenci ve araştırmacıların maaşlarının kesilmesi gibi çok çeşitli uygulamalar sonucunda Rusya, küresel bilim camiasından dışlandı. Bu sırada Ukrayna’dan göç etmek zorunda kalmış […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.