Ana Sayfa Dergi Sayıları 239. Sayı Öneri sistemleri: Sınırlılıklar ve sorunlar

Öneri sistemleri: Sınırlılıklar ve sorunlar

Öneri sistemlerinde karşı karşıya olduğumuz sorunları ikiye ayırabiliriz. Birincisi, bir öneri sisteminin manipülatif bir araca dönme potansiyelidir. İkincisi ise yapay öğrenmeye dayalı öneri sistemlerinin kendi yapısal sınırlılıklarından kaynaklı sorunlardır. Birinci kategorideki sorunlar, öneri sistemleri platform sahiplerinin elinde toplum mühendisliğinin bir aracı haline gelmesine neden olabilir. İkinci kategorideki sorunlar ise bu sistemlerin her zaman beklendiği gibi çalışmaması ile ilgilidir. 

60
0

İzlem Gözükeleş Nasreddin Hoca, evinin damında çalışırken aşağıya düşer. Komşuları başına toplanır ve hocayı soru yağmuruna tutarlar: “Hocam, nasıl düştün, neden dikkat etmedin, kırık var mı…” Hoca, sorulardan bunalır ve komşularına aralarında damdan düşen biri olup olmadığını sorar. “Yok” yanıtını alınca da “Öyleyse boşuna konuşmayın, benim halimden ancak damdan düşen anlar” der. Aslında gündelik hayatımızda […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.